Κάτω από τη βάση βαθμολόγησαν 4.500 πολίτες, έναν στους τέσσερις χώρους πρασίνου στην Ελλάδα, σύμφωνα με την πρώτη έκθεση που δημοσίευσε την Πέμπτη το WWF Ελλάς, μέσα από τη δωρεάν εφαρμογή για κινητά WWF GreenSpaces.
Ανάμεσα σε 887 χώρους πρασίνου, σε 89 πόλεις σε ολόκληρη την Ελλάδα που αξιολογήθηκαν, ο γενικός μέσος όρος βαθμολογίας είναι στο 6,2 «πράγμα που υποδεικνύει ότι σε γενικές γραμμές οι πολίτες πιστεύουν πως υπάρχουν πολλά ακόμη να γίνουν προκειμένου να απολαμβάνουν και να επισκέπτονται χώρους πρασίνου υψηλής ποιότητας», όπως υπογραμμίζει το WWF.
Ειδικότερα, 664 χώροι πρασίνου που βαθμολογήθηκαν πέρασαν τη βάση του 5 ενώ 223 "κόπηκαν".
Όπως υπογραμμίζει το WWF, σε γενικές γραμμές, καταγράφηκαν χώροι πολλών επιπέδων. «Χώροι πανέμορφοι, υπερτοπικής εμβέλειας καθώς και μικρά πάρκα που κάνουν καλύτερη τη ζωή στις γειτονιές. Καταγράφηκαν όμως και αρκετοί χώροι υποβαθμισμένοι ή ολότελα παρατημένοι και ακόμα χειρότερα βανδαλισμένοι».
Σημειώνεται, ότι μόλις 48 χώροι πρασίνου έχουν λάβει πολύ υψηλή βαθμολογία, μεταξύ 9 και 10. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν το πάρκο Ασυρμάτου στον Άγιο Δημήτριο Αττικής, το Άλσος Βεΐκου στο Γαλάτσι, το πάρκο Γεωργιάδη στο Ηράκλειο Κρήτης, το Άλσος Αγίου Δημητρίου στην Πετρούπολη, ο λόφος Ιππείου Κολωνού στην Αθήνα, το Παυσίλυπο στην Καρδίτσα, ο δημοτικός κήπος Δράμας και το Άλσος Κεφαλαρίου στην Κηφισιά.
Στον αντίποδα, 28 χώροι πρασίνου συγκεντρώνουν πολύ χαμηλή βαθμολογία, κάτω από 3. Ενδεικτικά, αυτοί οι χώροι βρίσκονται στο Κορδελιό, στη Βουλιαγμένη, στην Τρίπολη, στην Αθήνα, στη Λάρισα, στον Πειραιά, στην Παλλήνη.
Σημειωτέον, το Πεδίον του Άρεως βαθμολογείται από τους πολίτες μόλις πάνω από τη βάση με 5,04 «πράγμα που σημαίνει ότι οι πολίτες δεν είναι ευχαριστημένοι με την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο χώρος», όπως τονίζει το WWF.
Σε επίπεδο δήμων, η Πετρούπολη, η Τρίπολη, το Ίλιον, η Καλαμάτα, το Αιγάλεω, η Βουλιαγμένη, η Πεύκη και το Ψυχικό, είναι οι περιοχές, των οποίων τα πάρκα έχουν λάβει κατά μέσο όρο την υψηλότερη βαθμολογία, ενώ ο χαμηλότερος μέσος όρος βαθμολογίας χώρων πρασίνου εντοπίζεται στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης, τη Λάρισα, τη Νέα Ιωνία, τη Ν. Φιλαδέλφεια, τον Εύοσμο, τον Πειραιά, την Παλλήνη και τη Γλυφάδα.
Η εφαρμογή WWF GreenSpaces μπορεί να βρεθεί στην ιστοσελίδα http://greenspaces.gr
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ