H εκποίηση της δημόσιας περιουσίας συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς που επιβάλλουν οι δανειστές και υλοποιεί με αφοσίωση η κυβέρνηση, δέσμια την μνημονιακών της υποχρεώσεων. Λιμάνια, αεροδρόμια, τραίνα και όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενέργεια, νερό, δάση, παραλίες, ελεύθεροι χώροι ακόμη και ιστορικά μνημεία εκχωρούνται με αποικιακού τύπου συμφωνίες για να πληρωθεί το χρέος.
Από την άλλη μεριά τα κινήματα των πολιτών αντιστεκόμαστε και θεωρούμε ότι είναι ώριμες πια οι συνθήκες για τη δημιουργία ενός Μετώπου όλων των συλλογικοτήτων και των κινημάτων εναντίον της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας. Είμαστε αισιόδοξοι ότι καμία εκποίηση δε θα ολοκληρωθεί, όσο και αν η κυβερνητική προπαγάνδα τις παρουσιάζει σαν “τελειωμένες”, γιατί αφενός οι συμφωνίες περιέχουν πολλές παρανομίες και αφετέρου γιατί η δημόσια περιουσία δεν είναι ιδιοκτησία καμίας κυβέρνησης, αλλά είναι λαϊκή περιουσία και τον τελευταίο λόγο θα έχει ο ίδιος ο λαός.
Μία από τις σχεδιαζόμενες εκποιήσεις, αυτή της χερσονήσου της Βουλιαγμένης, συζητήθηκε την περασμένη Πέμπτη 7 Ιουλίου στο Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο και την απέρριψε αναγνωρίζοντας τις παρανομίες που περιέχει. Το αμείλικτο ερώτημα όμως για τα κινήματα των πολιτών είναι, γιατί το Περιφερειακό Συμβούλιο συνεδρίασε μετά την έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας; Και ποιο νόημα έχει η αναγνώριση εκ μέρους του Περιφερειακού Συμβουλίου των παρανομιών που περιλαμβάνει το ΕΣΧΑΔΑ;
Βέβαια οι συλλογικότητες που συμμετέχουμε στη Συντονιστική Επιτροπή Φορέων και Πολιτών για την Προστασία της Χερσονήσου της Βουλιαγμένης, όπως και άλλες συλλογικότητες, όπως τόνισε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Μάκης Σταύρου, δεν αγωνιζόμαστε μόνο για την αποτροπή της καταστροφικής για τα ιστορικά μνημεία, το δάσος και τις ακτές της χερσονήσου της Βουλιαγμένης ”επένδυση”, αλλά έχουμε καταθέσει πρόταση για δημιουργία Αρχαιολογικού και Περιβαλλοντικού Πάρκου στη χερσόνησο.
Μια πρόταση με την οποία συμφωνούν ειδικοί επιστήμονες του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, γιατί είναι σε όφελος της τοπικής οικονομίας ενώ παράλληλα προστατεύει τα ιστορικά μνημεία το δάσος και τις ακτές. Την πρόταση αυτή στήριξαν με ψήφισμά που πρότειναν στο Περιφερειακό Συμβούλιο 4 σύμβουλοι. Στο επόμενο διάστημα θα οργανώσουμε τον αγώνα μας για να υλοποιηθεί η πρόταση αυτή και θα αγωνισθούμε για να αποτρέψουμε την “επένδυση”, το ΕΣΧΑΔΑ της οποίας ακόμη και το Περιφερειακό Συμβούλιο εκπρόθεσμα απέρριψε, για να εξυπηρετήσει προφανείς σκοπιμότητες.
Όσον αφορά τον αγώνα για το π. Αεροδρόμιο του Ελληνικού και την παραλία του Αγίου Κοσμά, έναν αγώνα που κάνουμε συλλογικότητες, κινήματα και πολίτες από όλη την Αττική, για περισσότερο από 15 χρόνια, είναι ανάγκη τώρα να τον συντονίσουμε ακόμη πιο αποτελεσματικά, προκειμένου να αποτρέψουμε το περιβαλλοντικό, οικονομικό, πολιτιστικό και κοινωνικό έγκλημα που σχεδιάζει η κυβέρνηση με την εκποίηση στην Lamda Development, του Ομίλου Λάτση των 6500 στρεμμάτων του π. αεροδρομίου και της παραλίας του Αγίου Κοσμά, για τσιμεντοποίση και πλήρη εμπορευματοποίηση με φαραωνικού τύπου εγκαταστάσεις
Για το λόγο αυτό σας καλούμε τη Δευτέρα 18 Ιουλίου στις 7 το απόγευμα στην Παναττική Συνάντηση που οργανώνει η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού.
Η συνάντηση θα γίνει στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, Ακαδημίας 20
12/7/2016
Η γραμματεία της Συντονιστικής Επιτροπής
ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ
«Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής απορρίπτει την εκποίηση της χερσονήσου του Αστέρα Βουλιαγμένης – Μικρού Καβουριού μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και δεν εγκρίνει το προτεινόμενο ΕΣΧΑΔΑ που θα τσιμεντοποιήσει τη χερσόνησο και θα την μετατρέψει σε άβατο για τους πολίτες της Αττικής.
Η χερσόνησος του Μικρού Καβουριού να θεσμοθετηθεί ως περιβαλλοντικό και αρχαιολογικό πάρκο, ανοιχτό σε όλους τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου, με πολιτιστικές διαδρομές, πεζοπορικά μονοπάτια, ελεύθερες παραλίες και ήπια χρήση μόνο των υπαρχόντων μη αυθαίρετων εγκαταστάσεων».
Οι περιφερειακοί σύμβουλοι
Δέσποινα Κουτσούμπα
Φλώρα Νικολιδάκη
Ζωή Ράϊκου
Άννα Βασιλάκη
Πρόταση της Συντονιστική Επιτροπή Φορέων και Πολιτών για την Προστασία της Χερσονήσου της Βουλιαγμένης,
Προς την Περιφέρεια Αττικής
Η ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΈΝΗΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΠΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ
Την πρόταση, που βασίζεται σε μελέτη του Οργανισμού Αθήνας, στηρίζουν επιστημονικά ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και επιστήμονες του Γεωπονικού Πανεπιστημίου της Αθήνας
Η χερσόνησος της Βουλιαγμένης είναι μια από τις πιο όμορφες φυσιολατρικά και ταυτόχρονα σημαντικές ιστορικά περιοχές της πατρίδας μας. Το πλούσιο φυσικό οικοσύστημα, με ένα από τα μεγαλύτερα αστικά δάση σε συνδυασμό με τις καταγάλανες ακτές αποτελούν έναν πραγματικό θησαυρό για τους κατοίκους του λεκανοπεδίου.
Αν στο μοναδικό αυτό τοπίο προσθέσουμε τα διάσπαρτα μέσα στο δάσος και κοντά στις ακτές ιστορικά μνημεία του αρχαίου δήμου Αλών Αιξονίδων (ναός Απόλλωνα Ζωστήρα, οικία ιερέα, ιερή κρήνη, ελληνιστικός πύργος αρχαίος δρόμος κ.α) καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται όχι μόνο για μία περιοχή ήπιας αναψυχής, που μπορούν να απολαμβάνουν περίπατο, άθληση και μπάνιο ελεύθερα οι επισκέπτες, αλλά και για ένα τόπο ιστορικής ενημέρωσης και πολιτιστικής καλλιέργειας.
Για τους λόγους αυτούς είμαστε αντίθετοι με τη σχεδιαζόμενη εκποίηση της χερσονήσου επισημαίνοντας ότι σε αυτή τη μοναδικής ομορφιάς και ιστορικής αξίας περιοχή σχεδιάζουν να χτίσουν 15 πολυτελείς βίλες (resort) 1000τμ η κάθε μία, εκτός από τον περιβάλλοντα χώρο που θα έχουν, όπως και ελικοδρόμια, μαρίνες για τον ελλιμενισμό πολυτελών σκαφών, γήπεδα γκολφ και τένις, συνεδριακά κέντρα, εστιατόρια, καφετέριες, εμπορικά καταστήματα και άλλες τουριστικές εγκαταστάσεις.
Την έντονη αντίθεσή του επίσης στην εκποίηση έχει εκφράσει με ανοιχτή επιστολή του προς το ΤΑΪΠΕΔ και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων επισημαίνοντας τους κινδύνους για τα ιστορικά μνημεία, αλλά και για το φυσικό περιβάλλον. Εκτός από αυτά πρέπει μα γνωρίζουμε ότι εάν οι πολυτελείς βίλες αγορασθούν από πάμπλουτους δισεκατομμυριούχους ή σημαίνοντα πρόσωπα VIP –γιατί μόνο αυτοί μπορούν να αγοράσουν βίλες των 1000 τμ- η πρόσβαση στη χερσόνησο θα είναι απαγορευμένη στους πολίτες με πρόσχημα τους διεθνώς ισχύοντες προστασίας των VIP προσώπων.
Αντίθετα, για την αξιοποίηση των σημαντικών ιστορικών μνημείων, του εξαιρετικού δάσους, των καταγάλανων ακτών σε όφελος των πολιτών, Συντονιστική Επιτροπή Φορέων και Πολιτών για την Προστασία της Χερσονήσου της Βουλιαγμένης, διαμόρφωσε πρόταση βασισμένη στην αρχική μελέτη του Οργανισμού Αθήνας “Θαλάσσιο Μέτωπο Πολεοδομικού Συγκροτήματος Αθήνας 1995” η οποία προέβλεπε τη θεσμοθέτηση του Καβουρίου ως “χώρου απόλυτης προστασίας και αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος με εξαίρεση τις υπάρχουσες τουριστικές εγκαταστάσεις ”
Η πρόταση αναφέρει “να κηρυχθεί η χερσόνησος περιβαλλοντικό και αρχαιολογικό πάρκο που θα προσφέρει ήπια αναψυχή στους κατοίκους του λεκανοπεδίου σε αρμονική συνύπαρξη με τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις“
Να διαμορφωθούν δηλαδή στη χερσόνησο πολιτιστικές διαδρομές που θα ενώνουν τα ιστορικά μνημεία ( Αρχαίος Δρόμος, Ελληνιστικός Πύργος, Οικία του Ιερέα, Ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα, Ιερή Κρήνη), όπως και πεζοπορικά μονοπάτια μέσα από το δάσος και με προορισμό τις παραλίες, για να μπορούν οι πολίτες και τα ιστορικά μνημεία να επισκέπτονται ελεύθερα και το μοναδικό φυσικό περιβάλλον (δάσος και παραλίες) να απολαμβάνουν και να προστατεύουν.
Στα πλαίσια αυτά μπορεί να γίνει η ενοποίηση των ιστορικών μνημείων της χερσονήσου και ταυτόχρονα να δημιουργηθεί ένα κέντρο ιστορικής και περιβαλλοντικής ενημέρωσης, ώστε και οι κάτοικοι και οι επισκέπτες και ιδιαίτερα τα σχολεία να ενημερώνονται για την ιστορική και οικολογική αξία της χερσονήσου.
Η προαναφερόμενη πρόταση τεκμηριώθηκε επιστημονικά σε πρόσφατη εκδήλωση στις 4/6/2016 που πραγματοποίησε η Εναλλακτική Δράση στη Βούλα. Η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Όλγα Σακαλή αναφέρθηκε στις αρχαιολογικές παραμέτρους της πρότασης παίρνοντας υπόψη το πλήθος των αρχαιολογικών μνημείων και ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου της Αθήνας Νίκος Εμμανουήλ αναφέρθηκε στις οικολογικές παραμέτρους παίρνοντας υπόψη το εξαιρετικό δασικό οικοσύστημα και το δασικό χαρακτήρα της χερσονήσου της Βουλιαγμένης.
Με την πρόταση η χερσόνησος της Βουλιαγμένης μπορεί να γίνει ιδανικός προορισμός ήπιου τουρισμού.
Οι επισκέπτες της Αττικής -και από τα άλλα μέρη της Ελλάδας και από το άλλες χώρες-, οι οικογένειες με τα παιδιά τους από κάθε σημείο της Αττικής, όπως και κάθε πολίτης θα έρχονται στην πόλη μας για να απολαύσουν ελεύθερα το μοναδικό συνδυασμό που θα τους προσφέρουν το δάσος, οι παραλίες και τα ιστορικά μνημεία.
Η επισκεψιμότητα της περιοχής θα αυξηθεί με αποτέλεσμα να τονωθεί ακόμα περισσότερο η τοπική οικονομία με ταυτόχρονη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των ιστορικών μνημείων
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ
ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ “ΘΕΑ” ΒΟΥΛΑΣ
ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ “ΠΟΛΙΤΕΙΑ” ΒΟΥΛΑΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΒΟΥΛΑΣ
ΔΙΚΤΥΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΑΡΩΝΙΚΟΎ
ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΑΡΗΣ-ΒΟΥΛΑΣ-ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΟΡΥΚΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΒΥΘΟΥ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΕΚΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΡΤ (Π.Ο.Σ.Π.Ε.Ρ.Τ)
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ (ΣΕΑ)
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΑΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ-ΒΑΡΗΣ-ΒΟΥΛΑΣ-ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΩΝ ΟΛΠ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΛΙΜΕΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΟΜ.Υ.Λ.Ε)
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΡΟΜΕΩΝ Ν. ΠΡΟΑΣΤΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ “ΕΥΚΛΗΣ”
Την αντίθεσή της στην σχεδιαζόμενη “επένδυση” και την εκποίηση της Χερσονήσου της Βουλιαγμένης έχει εκφράσει με δικό της ψήφισμα η ΕΛΜΕ ΝΟΤΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ
Για Επικοινωνία
Μάκης Σταύρου.6977990887
Στέλιος Γκίκας 6934239530
Δανάη Μπογιατζή 6932432916