ΤΟ ΡΕΜΑ ΤΗΣ ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ

Εντός των τειχών 27 Μαϊου 2016

Το ρέμα της Πικροδάφνης είναι ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα ρέματα του λεκανοπεδίου της Αττικής, με μεγάλη οικολογική αξία.

Το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής του παραμένει ανοιχτό εκτός από ένα τμήμα του στην Ηλιούπολη και στον Καρέα.

Στο μεγαλύτερο τμήμα του στην Ηλιούπολη, το ρέμα είναι σκεπασμένο, ενώ ένα τμήμα μήκους περίπου 700 μέτρων, ανάμεσα στην πλατεία Κανάρια και τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης είναι ανοιχτό.

Το καλοκαίρι του 2000 συντελέστηκε ένα έγκλημα σε βάρος του ρέματος από την τότε Δημοτική Αρχή, όταν άρχισαν να κόβονται δένδρα και να αποψιλώνεται από την βλάστηση η κοίτη, η οποία στη συνέχεια άρχισε να τσιμεντάρεται και να επενδύεται με πέτρα, εξαφανίζοντας κάθε ίχνος ζωής και μετατρέποντας το ρέμα σε ανοιχτό αγωγό.

Με αγώνες των κατοίκων της Ηλιούπολης τότε, περιβαλλοντικών οργανώσεων, ευαισθητοποιημένων πολιτών και της ριζοσπαστικής αριστεράς κατέστη δυνατό να σωθεί από το τσιμέντο τμήμα του ρέματος περίπου 200 μέτρων.

Μετά από χρόνια, η τωρινή Δημοτική Αρχή, ανακινώντας και πάλι το θέμα, έχει θέσει ως στόχο και σκοπό να εξαφανίσει ότι έχει απομείνει από το ρέμα. Αρχικά, με τη μελέτη ανάπλασης του ρέματος προβλέπεται ο εγκιβωτισμός της μη τσιμενταρισμένης κοίτης με σαραζανέτια. Προσπαθεί δηλαδή να ολοκληρώσει ό, τι άρχισε το 2000 με άλλα μέσα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιτίθεται στα σχέδια αυτά και μαζί με άλλους ευαισθητοποιημένους πολίτες και με το Δίκτυο Πολιτών για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης, προσπαθεί να σταματήσει το έγκλημα αυτό, υποστηρίζοντας την κατάθεση σχετικής αίτησης ακύρωσης στο ΣτΕ.

Παράλληλα, η Δημοτική Αρχή ξεκινά το έργο κατασκευής των δύο αγωγών όμβριων (Σ2 και Σ3) προκειμένου, όπως ισχυρίζεται, να λύσει το αντιπλημμυρικό πρόβλημα της πόλης, αδιαφορώντας για τις καταστροφικές περιβαλλοντικές συνέπειες που προκαλούνται με την τροφοδότηση του ρέματος με νερά της λεκάνης απορροής του ρέματος των Τραχώνων και δημιουργώντας σοβαρούς κινδύνους πλημμυρών στους κατάντη Δήμους, επεμβαίνοντας καταστροφικά στους υγρότοπους των δύο ρεμάτων (Πικροδάφνης και Τραχώνων), και στην εν γένει φυσιογνωμία της περιοχής με πιθανές καταρρεύσεις των πρανών και ουσιώδη αλλοίωσή των χαρακτηριστικών της.

Το όλο έργο, σημειωτέον, εκτελείται χωρίς υδρολογική, υδραυλική και τοπικά γεωτεχνική μελέτη αλλά και χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση. Το ΣτΕ, που επελήφθη του θέματος, χωρίς να μπει στην ουσία της υπόθεσης επέτρεψε τη συνέχιση του έργου για καθαρά τυπικούς λόγους (εκπρόθεσμο της ασκηθείσας αίτησης ακύρωσης).

Η θέση της Οργάνωσης μελών του ΣΥΡΙΖΑ Ηλιούπολης για το ρέμα της Πικροδάφνης είναι διαχρονικά σαφής:

- Άμεση οριοθέτηση ολοκλήρου του ρέματος.
- Άμεση αποξήλωση των τσιμεντοκατασκευών που καταστρέφουν την φυσιογνωμία του ρέματος και το καθιστούν στην ουσία κλειστό αγωγό.
- Προστασία και οικολογική αποκατάσταση των υπολοίπων 200 μέτρων χωρίς την λογική της τοποθέτησης συρματοκιβωτίων (σαραζανέτια),σεβόμενοι την πλούσια χλωρίδα και πανίδα του ρέματος.
- Το έργο κατασκευής των αγωγών Σ2 και Σ3 να σταματήσει άμεσα, ώστε να  πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες μελέτες και έλεγχοι. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ, προφανέστατα, δεν είναι αντίθετος με την αντιπλημμυρική θωράκιση της Ηλιούπολης.

Είναι όμως αντίθετος με ένα έργο που μπορεί να λύνει μεν το πρόβλημα της Ηλιούπολης, προκαλεί όμως σοβαρές επιπτώσεις και προβλήματα στο περιβάλλον και τους κατάντη Δήμους. Πρώτα να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες ώστε το έργο να υλοποιηθεί με νέες και πρωτίστως ακραιφνείς περιβαλλοντικές προϋποθέσεις.

Η πρόσφατη εισαγγελική παρέμβαση σχετικά με τα διαδραματιζόμενα στο ρέμα, αποτελεί θετική εξέλιξη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Ηλιούπολης αγωνίζεται και είναι αντίθετος σε επεμβάσεις που στη ουσία καθιστούν το ρέμα ένα κλειστό υπόνομο με ό, τι τούτο σημαίνει για το περιβάλλον γενικά αλλά και για την ποιότητα ζωής των Ηλιουπολιτών.

 

Ηλιούπολη, 18-5-2016
Η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ 

Προβλήθηκε 1367 φορές