Μία ιστορία χιλιάδων χρόνων!
Με τις ευεργετικές του ιδιότητες να είναι γνωστές εδώ και 5.500 χρόνια, το γάλα γαϊδούρας αποτελεί πολύτιμη τροφή και ένα εξαιρετικό, φυσικό συμπλήρωμα. Ο Ιπποκράτης το συνιστούσε σε όλα τα είδη ασθενειών αλλά και σαν προληπτικό μέσο θωράκισης του οργανισμού απέναντι σε παθήσεις, ενώ ο Πλίνιος ο πρεσβύτερος σαν αντίδοτο στις δηλητηριάσεις.
Στην Αρχαία Αίγυπτο ήταν γνωστό καλλυντικό και η βασίλισσα Κλεοπάτρα συνήθιζε να συνοδεύεται στα ταξίδια της από 500 γαϊδούρια που της εξασφάλιζαν το καθημερινό της μπάνιο για να διατηρείται νέα και όμορφη. Στην Αρχαία Ρώμη ήταν το ποτό της αριστοκρατίας, όπως και στον Μεσαίωνα όπου και διασώζονται κρατικά έγγραφα που αποδεικνύουν πως οι ευγενείς συνήθιζαν να πίνουν βραστό γάλα γαϊδούρας.
Τον Οκτώβρη του 1882, δημοσιεύθηκε ένα άρθρο στο London Globe & στο New York Times αναφέροντας μελέτη που έγινε σε ένα νοσοκομείο στο Παρίσι εκείνη την εποχή. Τα αποτελέσματα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το γάλα γαϊδουριού είναι ο καθαρός νικητής εναντίον πρόβειου και αγελαδινού γάλακτος, όταν χορηγείται σε παιδιά με μεταδοτικές ασθένειες.
Μέχρι την έναρξη της χρήσης του γαϊδουρινού γάλακτος τον 20ο αιώνα ως υποκατάστατο του μητρικού και περίπου μέχρι πριν από 60 χρόνια, τα γαϊδούρια μπορούσαν να βρεθούν σε κάθε γωνιά του δρόμου και σε διάφορες πόλεις παρέχοντας ένα θρεπτικό γεύμα για τα μωρά. Ειδικά στη Γαλλία, την Καταλονία και τη Ν. Ιταλία περίπου πριν εκατό χρόνια θα μπορούσε κανείς να βρει γαϊδουράκια στις πόρτες των σπιτιών, να αρμέγονται από τους ιδιοκτήτες τους.
Στην Ινδία ακόμη και σήμερα δίνεται σε νεογέννητα και πρόωρα μωρά για να ενισχύσει το ανοσοποιητικό τους σύστημα.
Πλούσια διατροφική αξία!
Σύμφωνα με έρευνες, το γάλα γαϊδούρας θεωρείται ότι προσομοιάζει καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο προϊόν το ανθρώπινο γάλα. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι το γάλα γαϊδουριού θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως εναλλακτική λύση για το αγελαδινό γάλα και τα παιδιά με αλλεργικές αντιδράσεις στις πρωτεΐνες αυτού.
Περιέχει βιταμίνες A, B, C, D, E. Η βιταμίνη C είναι 60 φορές περισσότερη από το αγελαδινό γάλα. Η αυξημένη λακτόζη βοηθά τον οργανισμό σε μεγαλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου, σημαντικό για την οστική πυκνότητά του. Η λακτόζη και η λακτουλόζη είναι τα γνωστά προβιοτικά που συμβάλλουν στην διατήρηση της φυσιολογικής χλωρίδας του εντέρου.
Περιέχει λυσοζύμη (ένζυμο με αντιμικροβιακή δράση), λιπαρά οξέα που βοηθούν στην απορρόφηση των βιταμινών και Ω3 απαραίτητα στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων, στη ρύθμιση της χοληστερόλης και στη θεραπεία της αθηροσκλήρυνσης.
Επιδρά με άριστα αποτελέσματα στο ανοσοποιητικό, πεπτικό και ηπατικό σύστημα, στις καρδιαγγειακές παθήσεις, στο άσθμα, στο έλκος στομάχου, κράμπες, αλλεργίες, οστική πυκνότητα, δερματολογικές παθήσεις (εκζέματα, ακμή, ψωρίαση, ξηροδερμία, ευαίσθητα δέρματα), επούλωση πληγών.
Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, νάτριο, σίδηρο, ψευδάργυρο και είναι χαμηλό σε λιπαρά και καζεΐνη. Αποτελεί λύση μοναδική σε άτομα με δυσανεξία στο αγελαδινό γάλα.
ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Τα ζώα μας εκτρέφονται στον Αυλώνα Αττικής, στους πρόποδες της Πάρνηθας, σε φάρμα έκτασης 6 στρεμμάτων που περιλαμβάνει 10 στάβλους κλειστούς, ξεχωριστούς για εγκύους, ενήλικα ζώα, μητέρες με πουλάρια καθώς και αναρρωτήριο. Βοσκούν σε κατάλληλα περιφραγμένο χώρο μέσα στη φάρμα.
Ακόμα σιτίζονται στους στάβλους ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες με σιτηρέσιο που έχει προτείνει ο ειδικός κτηνίατρος για ιπποειδή, ο οποίος τα παρακολουθεί τακτικά για προληπτικούς λόγους. Γίνονται τακτικοί μικροβιολογικοί και ιατρικοί έλεγχοι τόσο στα ζώα όσο και στο παραγόμενο γάλα από ειδικό ερευνητικό κέντρο (Εργαστήριο Γαλακτοκομίας).
Τα θηλυκά εγκυμονούν για 1 έτος και γεννούν 1 μικρό. Για 2 μήνες μετά τη γέννα το γάλα της μητέρας διοχετεύεται αποκλειστικά και μόνο στο μικρό. Μετά τους 2 μήνες αρχίζει το άρμεγμα για την παραγωγή μας. Το παραγόμενο γάλα είναι 1 - 1,2 λίτρα ημερησίως από κάθε ζώο δηλαδή πολύ λιγότερο από κάθε άλλο γαλακτοφόρο παραγωγικό ζώο. Τα ζώα αρμέγονται σε ειδικό αρμεκτήριο με ειδική διαδικασία, χειρωνακτικά και μόνον.
Το γάλα παστεριώνεται, εμφιαλώνεται σε μπουκαλάκια των 250ml και διατίθεται σε δύο μορφές. Το «Φρέσκο Παστεριωμένο Γάλα Γαϊδούρας» το οποίο διατηρείται στη συντήρηση του ψυγείου και καταναλώνεται εντός 5 ημερών και το «Κατεψυγμένο Παστεριωμένο Γάλα Γαϊδούρας», το οποίο διατηρείται στην κατάψυξη στους -18 °C έως 2 χρόνια, αποψύχεται στη συντήρηση του ψυγείου και καταναλώνεται εντός 5 ημερών από την απόψυξη.
Ο ιδιοκτήτης
Γιάννης Στρατής
Γεωπόνος Τεχνολογίας Βιολ. Γεωργίας & Τροφίμων
μας βρίσκετε εδώ για να δείτε τα πάντα για την φάρμα και τα προϊόντα μας: galaonou.gr