Πραγματοποιήθηκε η ετήσια – τακτική γενική συνέλευση του «Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας (Ε.Ο.Ε.Σ) Αμφικτυονία» την Παρασκευή 18 και το Σάββατο 19 Μαρτίου στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών.
Το Δήμο Αγ. Δημητρίου εκπροσώπησαν η Δήμαρχος Μαρία Ανδρούτσου, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χρήστος Πρεκετές και ο Δημοτικός Σύμβουλος Κωνσταντίνος Κωτσίδης.
Στο πλαίσιο της συνέλευσης και με αφορμή τη συζήτηση προγραμματισμού του «Ε.Ο.Ε.Σ Αμφικτυονία» για το 2016, η Δήμαρχος Αγ. Δημητρίου στην τοποθέτησή της πρότεινε την καθιέρωση μιας ημέρας ετησίως και συγκεκριμένα μιας Κυριακής μέσα στο μήνα Μάιο, κατά την οποία, σε όλες τις πόλεις που συμμετέχουν στον Ε.Ο.Ε.Σ θα διοργανώνεται ένας αγώνας δρόμου, μια «Μεσογειακή Ειρηνοδρομία» με ελεύθερη συμμετοχή και συμβολικό χαρακτήρα και με τίτλο «ΤΡΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ» - «RUN FOR PEACE IN MEDITERRANEAN».
Στόχος της συγκεκριμένης δράσης θα είναι να σταλεί πιο δυναμικά και μαζικά το μήνυμα – απαίτηση των λαών της Μεσογείου - να επικρατήσουν συνθήκες ειρήνης, συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ τους, χωρίς ξένες παρεμβάσεις και παράλληλα να ασκηθεί πίεση προς τις κυβερνήσεις των κρατών της περιοχής, αλλά και προς την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να αναλάβουν πρωτοβουλίες με στόχο την άμεση διακοπή κάθε εστίας πολέμου.
Η πρόταση της Δημάρχου Αγ. Δημητρίου, πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη δραματική εμπόλεμη κατάσταση που βιώνουν χώρες του Αραβικού κόσμου, γείτονες όμως, καθώς μεσογειακές και αυτές, αλλά και στο πλαίσιο του κύριου στόχου του «Ε.Ο.Ε.Σ Αμφικτυονία» που είναι «η διαβίωση των λαών της Ευρώπης και της Μεσογείου σε περιβάλλον διαρκούς ειρήνης, βαθιάς δημοκρατίας, δικαιοσύνης, ισότητας, συνεργασίας, αλληλεγγύης, και αειφόρου ανάπτυξης, οικονομικά αποτελεσματικής, κοινωνικά δίκαιης, περιβαλλοντικά βιώσιμης, χωροταξικά ισόρροπης, με συνοχή και ασφάλεια των περιοχών των μελών του, με σεβασμό στο φυσικό, δομημένο και ευρύτερο ανθρωπογενές περιβάλλον.
Με κατανόηση στη διαφορετικότητα και την ανάδειξη του διαπολιτισμικού διαλόγου ως συστατικών της κοινής πολιτισμικής μας κληρονομιάς της κοινωνικής συνεργασίας, συνοχής και της μιας ιθαγένειας».