Άμεση ήταν η απάντηση του προέδρου του ΚΙΔΗΣΟ, Γιώργου Παπανδρέου στην επιστολή της Φώφης Γεννηματά.
«Κρούεις ανοιχτές θύρες», ανέφερε μεταξύ άλλων στην απαντητική του επιστολή ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου προς την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, η οποία απηύθυνε πρόσκληση για διάλογο τόσο στον πρόεδρο του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών όσο και στον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη.
Ο κ. Παπανδρέου, ωστόσο, σημείωσε ότι «νομοτελειακά, δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί από αυτόν τον διάλογο και ο ΣΥΡΙΖΑ», αναγνωρίζοντας πάντως ότι υπάρχουν «δεδομένες διαφορές».
Η επιστολή του Γιώργου Παπανδρέου:
Αγαπητή Φώφη,
Διάβασα με προσοχή την επιστολή σου.
Όπως γνωρίζεις, έχω ανακοινώσει ήδη ότι θα αποστείλω τις επόμενες ημέρες επιστολές με τις απόψεις και τις προτάσεις μου, για το πλαίσιο με το οποίο μπορούν να τεθούν οι βάσεις για μια προσπάθεια διαλόγου των προοδευτικών δυνάμεων, ώστε όλα να είναι καθαρά και σαφή, προκειμένου να προσλαμβάνουν αξιοπιστία και ο λόγος και τα έργα μας.
Επί της ουσίας της επιστολής σου:
Γνωρίζεις καλά, ότι κρούεις ανοιχτές θύρες.
Παρόλο που πιστεύω ότι, υπάρχουν σοβαροί πολιτικοί και ιδεολογικοί λόγοι που οδήγησαν στην κατάτμηση του χώρου, από το 2014 επαναλαμβάνω συνεχώς ότι έχουμε χρέος να παλέψουμε για τη σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων, με την κινητοποίηση των προοδευτικών πολιτών και εν τέλει τη συμπόρευση τους.
Μια προσπάθεια, που μπορεί να γίνει έχοντας ως προϋπόθεση πολιτικούς και μόνον όρους. Στόχος, να συζητηθεί καταρχήν μια ατζέντα θεμάτων που μπορεί να υπάρξει κοινή αντίληψη και στρατηγική, για τις προοδευτικές αλλαγές που απαιτούνται.
Καθώς και για τα αίτια που μας έφεραν ως εδώ.
Βαθιά μου πίστη είναι ότι, δεν μας αξίζουν ούτε συντηρητικές αποκλείσεις, ούτε και στρατηγικές στοχεύσεις τρίτου ή όποιου άλλου πόλου, ούτε και πρόσκαιρα εκλογικά αποτελέσματα.
Το να πετύχουμε σε αυτό το εγχείρημα, είναι επιθυμία αν όχι και απαίτηση, της συντριπτικής πλειοψηφίας των προοδευτικών πολιτών στη χώρα μας.
Χάσαμε πολύτιμο χρόνο.
Το πληρώνουν πολύ ακριβά οι Έλληνες και η χώρα.
Το πληρώνουν πολύ ακριβά και οι προοδευτικές δυνάμεις, που με το έργο τους την περίοδο 2009-2011, προέταξαν το εθνικό συμφέρον έναντι της κομματικής σκοπιμότητας.
Είναι γνωστό ότι, είμαι ανοιχτός στο διάλογο όταν γίνεται υπό τις σωστές προϋποθέσεις.
Το επιδίωξα πάντα, ακόμη και σε περιόδους αποφορτισμένες από συγκυριακές ανάγκες.
Υπηρέτησα με συνέπεια την ανάγκη εθνικού διαλόγου με τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου – πόσο μάλλον μεταξύ αυτών του ευρύτερου προοδευτικού χώρου.
Στο πλαίσιο αυτό, πιστεύω ότι, αξίζει να εξετάσεις τη θέση μου για μια κοινή συνάντηση όλων των πολιτικών αρχηγών του προοδευτικού χώρου γύρω από ένα τραπέζι.
Ανοιχτό στους πολίτες, πολύ περισσότερο τους προοδευτικούς.
Είναι ανάγκη να βρεθούν γύρω από το ίδιο τραπέζι όλοι, χωρίς εξαιρέσεις, όλοι όσοι τουλάχιστον αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικοί, δημοκράτες, είτε θεωρούν ότι ανήκουν στον ευρύτερο χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού.
Νομοτελειακά, δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί από αυτόν τον διάλογο και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Οι διαφορές μας, είναι δεδομένες. Γνωρίζεις ότι, ακόμη και προσωπικά βρέθηκα στο επίκεντρο της αντιπολιτευτικής στάσης του ΣΥΡΙΖΑ. Με χαρακτηρισμούς που προσέβαλαν τον δημοκρατικό πολιτισμό της χώρας.
Γνωρίζω επίσης και κατανοώ απόλυτα, ότι και εσύ όπως και άλλες δυνάμεις του ευρύτερου προοδευτικού χώρου έχουν σοβαρές επιφυλάξεις για την αξιοπιστία του εγχειρήματος ΣΥΡΙΖΑ.
Εξάλλου, και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χρέος να αναλογιστεί ότι με πολλές επιλογές του, σκιάζει το αξιακό πλαίσιο της Αριστεράς.
Συνεπώς, έχουμε ένα ακόμα χρέος, να διαφυλάξουμε τις ιστορικές ιδεολογικές και πολιτικές αναφορές μας, σε σχέση με τη συντήρηση, με την οποία πρέπει να έχουμε διαρκές μέτωπο. Μια ματιά στην ιστορία – και στην πρόσφατη ιστορία της χώρα μας, πείθει ότι, όταν αυτή η γραμμή καταπατήθηκε, μόνο δεινά επιφύλασσε για τους λαούς και τις κοινωνίες, αλλά και απαξίωση για τις προοδευτικές δυνάμεις.
Χρέος μας επίσης, να ορθώσουμε μέτωπο τόσο απένατι στο λαϊκισμό, όσο και στις κατά περίσταση και περίπτωση «πολιτικές» συμπεριφορές και επιλογές, από όπου και αν αυτές προέρχονται, όποια σκοπιμότητα και αν εξυπηρετούν. Μήπως στελέχη μας δεν απουσίασαν από το μετερίζι του αγώνα που δώσαμε για μια μεγάλη εθνική υπόθεση;
Εν τέλει ο καθένας μας θα κριθεί μέσα από αυτόν τον διάλογο, από τις θέσεις και τις πράξεις του, από τη συνέπειά του στις αρχές και τις αξίες μας – όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα κυβερνά με την στήριξη ενός ακροδεξιού κόμματος.
Σε κάθε περίπτωση, κοινός μας στόχος θα πρέπει να είναι, μια συμφωνία γύρω από τις μεγάλες προκλήσεις και τα διακυβεύματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.
Κοντολογίς, να βάλουμε τέλος στο παρασιτικό συντηρητικό πελατειακό πολιτικο-οικονομικό σύστημα. Αυτό δηλαδή, που σπατάλησε πόρους και δυνατότητες του Ελληνισμού, υπονόμευσε τους δημιουργικούς Έλληνες, τις δημιουργικές Ελληνίδες, αυτό που μας ανάγκασε να ζητούμε δανεικά από τους εταίρους μας με επαχθείς όρους, για να αποφύγουμε τη χρεοκοπία – μια εθνική καταστροφή.
Να συμφωνήσουμε, σε μια σειρά ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων, που είχαμε ήδη αρχίσει την περίοδο 2009-2011 και ανέκοψε η κυβέρνηση Σαμαρά αρχικά και στη συνέχεια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Για να γίνουν πράξη αυτές οι ριζοσπαστικές αλλαγές, απαιτούνται ευρύτερες συναινέσεις και συνεργασίες, όπως και η ενεργή συμμετοχή των πολιτών. Πρωτίστως, οι πολίτες πρέπει να αισθανθούν, ότι αυτό είναι δικό τους εγχείρημα.
Με αυτές τις ωφέλιμες ελπίζω σκέψεις, σε χαιρετώ και μέσω των γραφείων μας θα προγραμματίσουμε τη συνέχεια.
Φιλικά
Γιώργος Α. Παπανδρέου
η επιστολή της Φώφης Γεννηματά :
«Η χώρα καθημερινά βυθίζεται όλο και περισσότερο από την ανικανότητα και τα αδιέξοδα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.
Την ίδια ώρα στον χώρο της δεξιάς, έχει ήδη καταστεί φανερό ότι πίσω από το «κεντρώο μεταρρυθμιστικό» προσωπείο, κρύβονται οι γνωστές αποτυχημένες αδιέξοδες, νεοφιλελεύθερες και εθνικιστικές λογικές.
Διαμορφώνονται καθημερινά συνθήκες εθνικής ασφυξίας και το ερώτημα που πλανάται στην κοινωνία είναι αν το πολιτικό σύστημα θα ανταποκριθεί στην ιστορική του ευθύνη.
Μεταξύ των προτάσεων η Φώφη Γεννηματά θέτει ως στόχο τη "δημιουργία ενός ισχυρού, κυρίαρχου προοδευτικού πόλου εξουσίας, που θα διεκδικήσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, που θα μπορεί να καθορίσει εξελίξεις, με αυτοδύναμη στρατηγική και αποφασιστικό ρόλο"Μέσα σε αυτές τις δραματικές συνθήκες αναδύεται πιο επιτακτικά από ποτέ η ανάγκη διαμόρφωσης μιας προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης για τη χώρα, γύρω από την οποία θα συσπειρωθούν οι δημιουργικές δυνάμεις του τόπου.
Για τις πραγματικές αλλαγές και τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που θα εξασφαλίσουν την υπέρβαση της κρίσης, την ανάπτυξη και την ανασυγκρότηση της χώρας και το μέλλον της νέας γενιάς.
Είναι μια απαίτηση όλων των προοδευτικών και δημοκρατικών πολιτών, που διαλύει εγωισμούς, εμμονές, παθογένειες και λάθη που ταλάνισαν το χώρο μας.
Είναι μια ανάγκη που μας ξεπερνά όλους.
Πριν λίγο καιρό διατύπωσα ως επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δημοσίως μια συγκεκριμένη πρόταση για τη συγκρότηση μιας πολιτικής συμμαχίας όλων των δυνάμεων του ριζοσπαστικού Κέντρου, του δημοκρατικού Σοσιαλισμού, της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής Αριστεράς, της πολιτικής Οικολογίας.
Μιας συμμαχίας όλων των δυνάμεων του προοδευτικού χώρου, που μπορεί από κοινού να σχεδιάσει και να υλοποιήσει μια πρόταση ελπίδας για την ελληνική κοινωνία.
Με στόχο την δημιουργία ενός ισχυρού, κυρίαρχου προοδευτικού πόλου εξουσίας, που θα διεκδικήσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, που θα μπορεί να καθορίσει εξελίξεις, με αυτοδύναμη στρατηγική και αποφασιστικό ρόλο.
Γιατί αυτό έχει ανάγκη η χώρα.
Γνωρίζω ότι και εσείς συμφωνείτε με την ανάγκη και έχετε εκφράσει την βούληση για την ενότητα του προοδευτικού χώρου.
Γνωρίζω επίσης καλά ότι τίποτα δεν είναι εύκολο και ότι σε μια τέτοια προσπάθεια απαιτείται να προστατεύσουμε τις ειλικρινείς προθέσεις τερματίζοντας οριστικά μια εποχή καχυποψίας.
Εμείς κάναμε το πρώτο βήμα με την Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ– ΔΗΜΑΡ- Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία) στις εκλογές του Σεπτεμβρίου που έτυχε σημαντικής ανταπόκρισης και δημιούργησε θετική δυναμική στην κοινωνία.
Πιστεύω ότι είναι η στιγμή να κάνουμε το επόμενο βήμα.
Χωρίς αλαζονεία, καπελώματα, μηχανισμούς, μικρομεγαλισμούς αλλά με αλληλοσεβασμό, προστατεύοντας την ειλικρίνεια των προθέσεων όλων.
Να ξεκινήσουμε μαζί μια βαθιά πολιτική διαδικασία στην οποία θα προτάξουμε πρώτα και κυρίαρχα τις προοδευτικές θέσεις και αξίες που μας ενώνουν.
Γιατί οι πολίτες περιμένουν πρώτα τα πολιτικά προτάγματα.
Ο χώρος δεν έχει ανάγκη συγκολλήσεις στελεχών ή μηχανισμών.
Έχει ανάγκη ένα πολιτικό bigbang ελπίδας στη βάση που θα προκαλέσει ξανά το ενδιαφέρον της ελληνικής κοινωνίας.
Είναι πιστεύω ώρα να προχωρήσουμε με την ισότιμη συμμετοχή όλων των κομμάτων, και συλλογικοτήτων του Δημοκρατικού Προοδευτικού χώρου, σε ένα πολιτικό-προγραμματικό διάλογο, που θα οδηγεί στην διατύπωση κοινών θέσεων για όλα τα μεγάλα θέματα της χώρας.
Ο ανοιχτός δημοκρατικός διάλογος θα πρέπει να δώσει πρωταγωνιστικό ρόλο και λόγο στους προοδευτικούς πολίτες σε όλη τη χώρα, σε αντιδιαστολή με ελιτίστικες λογικές και «αυθεντίες» που εξαντλούνται σε συζητήσεις πίσω από κλειστές πόρτες ερήμην της κοινωνίας.
Είναι αναγκαίο λοιπόν να προχωρήσουμε στην συγκρότηση επιτροπής, με αντιπροσώπευση όλων των κομμάτων και συλλογικοτήτων που θα οργανώσει αυτόν τον πολιτικό διάλογο.
Επιτροπή με τα κατάλληλα πρόσωπα που κάθε κόμμα ή συλλογικότητα θα υποδείξει.
Επιτροπή που θα λειτουργήσει με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και θα πρέπει να καταλήξει, σε συγκεκριμένη Πρόταση-Εισήγηση για το νέο κοινό Προγραμματικό Πλαίσιο που θα αποτελέσει την πολιτική βάση και προϋπόθεση της μεγάλης προοδευτικής συμμαχίας που επιδιώκουμε.
Η όλη διαδικασία δεν πρέπει να γίνει με προχειρότητα και βιασύνη, αλλά και δεν μπορεί να εκφυλιστεί σε ατέρμονη διαδικασία που δεν καταλήγει και ακυρώνει στην πράξη το εγχείρημα.
Μια τέτοια εξέλιξη ανεξαρτήτως προθέσεων στην πράξη ενισχύει τον κίνδυνο εγκλωβισμού των πολιτών στο αδιέξοδο δίπολο Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ.
Στόχος μας επομένως είναι η διαμόρφωση ενός νέου πολυκομματικού, ομόσπονδου φορέα, με διατήρηση της αυτονομίας των υφιστάμενων κομμάτων, και με τελικό σταθμό την εκλογή επικεφαλής από την βάση χωρίς αποκλεισμούς.
Στο πλαίσιο αυτό τα Κοινοβουλευτικά κόμματα μπορούν να συντονίσουν την δράση και τις πρωτοβουλίες τους στην Βουλή.
Με τη βεβαιότητα ότι όλοι έχουμε την συναίσθηση της ευθύνης να ανταποκριθούμε στο έντονο και αγωνιώδες αίτημα της ενότητας του χώρου, πιστεύω ότι πρέπει να προγραμματίσουμε άμεσα μια συνάντηση, για να συζητήσουμε και να σχεδιάσουμε μαζί τα επόμενα βήματα.
Να στήσουμε μέτωπα αξιών και θέσεων απέναντι στη συντήρηση και τον λαϊκισμό.
Να τελειώσουμε την εποχή πολυδιάσπασης του χώρου μας.
Να αναδείξουμε μια πραγματικά προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης για τον τόπο.
Είναι ιστορική επιταγή».
Με εκτίμηση
Φώφη Γεννηματά