Αιθέρια Έλαια για τη Δυσκοιλιότητα

Υγεία 09 Ιουλίου 2023

Τα αιθέρια έλαια χρησιμοποιούνται στην εναλλακτική ιατρική εδώ και χιλιάδες χρόνια και ο δυτικός κόσμος αρχίζει επιτέλους να το προσέχει. Μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία μιας ευρείας σειράς παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της δυσκοιλιότητας.

Διαφορετικά αιθέρια έλαια μπορεί να έχουν διαφορετικές επιδράσεις στο σώμα, μερικά από τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση καταστάσεων όπως η δυσκοιλιότητα. Μπορούν να χαλαρώσουν το σώμα, για παράδειγμα, ή να ενθαρρύνουν τις μυϊκές συσπάσεις, διευκολύνοντας τη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Τα αιθέρια έλαια δεν προορίζονται για κατανάλωση, καθώς μερικά μπορεί να είναι τοξικά. Επιπλέον, πριν την εφαρμογή στο δέρμα, θα πρέπει πάντα να αραιώνονται.

1. Λάδι τζίντζερ

Το τζίντζερ χρησιμοποιείται συνήθως για τη βελτίωση της πέψης και τη μείωση της ναυτίας, ενώ μπορεί επίσης να βοηθήσει στη θεραπεία της δυσκοιλιότητας. Έχει διεγερτικά αποτελέσματα του πεπτικού συστήματος που μπορεί να αυξήσει τη γαστρική κινητικότητα, προλαμβάνοντας και θεραπεύοντας τη δυσκοιλιότητα.

Για να ανακουφίσετε τη δυσκοιλιότητα με λάδι τζίντζερ, ανακατέψτε 3 έως 5 σταγόνες έλαιο τζίντζερ με 1 ουγγιά λάδι, όπως λάδι καρύδας ή έλαιο σταφυλιού. Κάντε μασάζ με το μείγμα στην κοιλιά. Κάνετε αυτό δύο με τρεις φορές την ημέρα.

2. Μαραθέλαιο

Ο σπόρος μάραθου είναι ένα ισχυρό διεγερτικό της πέψης, που μπορεί να λειτουργήσει ως καθαρτικό όταν καταποθεί, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά τη δυσκοιλιότητα.

Το αιθέριο έλαιο μάραθου είναι πιο αποτελεσματικό ως διεγερτικό της πέψης όταν αναμειγνύεται με μια μικρή ποσότητα ελαίου και γίνεται μασάζ στην κοιλιά. Κάνετε αυτό δύο με τρεις φορές την ημέρα.

3. Λάδι μέντας

Το αιθέριο έλαιο μέντας περιέχει αντισπασμωδικές ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να χαλαρώσουν τους μύες στο πεπτικό σύστημα, κάνοντας τα έντερα πιο χαλαρά. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας. Μια μελέτη του 2008, μπόρεσε να το υποστηρίξει, διαπιστώνοντας ότι το έλαιο μέντας βοήθησε με επιτυχία στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας σε ορισμένα άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Συνδυάστε 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας με 1 κουταλάκι του γλυκού ζεστό λάδι, όπως λάδι καρύδας ή σταφυλιού. Κάντε μασάζ με αυτό το μείγμα στην κοιλιά και εισπνεύστε το άρωμα. Το μασάζ θα αυξήσει την κίνηση του εντέρου και η εισπνοή θα βοηθήσει στη χαλάρωση αυτών των μυών. Κάνετε αυτό δύο με τρεις φορές την ημέρα μέχρι να ανακουφιστεί η δυσκοιλιότητα σας. Μελέτες έχουν δείξει ότι η εισπνοή ελαίων μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική με την απευθείας εφαρμογή τους στο δέρμα.

4. Λάδι δεντρολίβανου

Το αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου έχει σπασμολυτική δράση, που σημαίνει ότι χαλαρώνει τους μύες και καταστέλλει τους μυϊκούς σπασμούς. Όπως το έλαιο μέντας, μπορεί να βοηθήσει το πεπτικό σύστημα και να κάνει τα πράγματα να κινηθούν όπως χρειάζεται.

Η εισπνοή ελαίου δεντρολίβανου μπορεί να έχει όλα τα επιθυμητά αποτελέσματα που θα χρειαστείτε, αν και μερικοί άνθρωποι το χρησιμοποιούν και ως λάδι μασάζ για οφέλη αρωματοθεραπείας. Μπορείτε να αναμίξετε το λάδι σε μια λοσιόν μασάζ ή μπορείτε να προσθέσετε μερικές σταγόνες σε έναν διαχύτη αέρα για να έχετε τα πλήρη οφέλη.

5. Λάδι λεμονιού

Το αιθέριο έλαιο λεμονιού είναι εξαιρετικά συμπυκνωμένο και περιέχει μια σειρά από ισχυρά αντιοξειδωτικά που μπορούν να βελτιώσουν την πέψη και ταυτόχρονα να μειώσουν τη φλεγμονή. Και οι δύο παράγοντες μπορούν να επιτρέψουν στη διαδικασία της πέψης να κυλήσει πιο ομαλά και να εξαλείψει τη δυσκοιλιότητα. Μια μελέτη διαπίστωσε ακόμη ότι η χρήση ελαίων όπως το έλαιο λεμονιού σε μασάζ αρωματοθεραπείας βελτίωσε την πέψη.

Ανακατέψτε το λάδι λεμονιού σε ένα άλλο λάδι και κάντε μασάζ στο δέρμα. Μπορείτε επίσης να βάλετε λάδι λεμονιού σε έναν διαχύτη αέρα και να εισπνεύσετε το άρωμα του λαδιού για να επιτύχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Αποφύγετε την έκθεση στο ηλιακό φως όταν εφαρμόζετε αιθέριο έλαιο λεμονιού.

Παρενέργειες και κίνδυνοι από τη χρήση αιθέριων ελαίων

Τα αιθέρια έλαια δεν προορίζονται για λήψη από το στόμα και μερικά είναι τοξικά. Το αποτέλεσμα της αρωματοθεραπείας εμφανίζεται όταν εισπνέετε τα έλαια και κάνετε μασάζ με τα αραιωμένα έλαια στο δέρμα. Τα αιθέρια έλαια είναι γενικά πολύ ασφαλή για χρήση από την πλειοψηφία του πληθυσμού.

Η εξαίρεση είναι τα αιθέρια έλαια που περιέχουν μενθόλη, όπως τα έλαια μέντας. Είναι ασφαλές για χρήση από ενήλικες, αλλά μπορεί να είναι επικίνδυνα για τα μικρά παιδιά και τα βρέφη να αναπνέουν.

Οι έγκυες και οι θηλάζουσες γυναίκες θα πρέπει επίσης να αποφεύγουν τα αιθέρια έλαια, καθώς δεν υπάρχει αρκετή έρευνα για να διασφαλιστεί ότι είναι όλα ασφαλή.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη χρήση αιθέριων ελαίων είναι ο ερεθισμός ή οι αλλεργικές αντιδράσεις. Τα αιθέρια έλαια που τοποθετούνται στο δέρμα μπορεί να ερεθίσουν άτομα με ευαίσθητο δέρμα.

Για να αποφευχθεί αυτό, μην εφαρμόζετε ποτέ αιθέριο έλαιο απευθείας στο δέρμα. Θα πρέπει πάντα να αναμιγνύετε μερικές σταγόνες από ένα αιθέριο έλαιο με ένα άλλο έλαιο της επιλογής σας - όπως καρύδα, γλυκό αμύγδαλο ή ελιά. Δοκιμάστε να δείτε εάν είστε αλλεργικοί, εφαρμόζοντας το αραιωμένο λάδι σε ένα μικρό έμπλαστρο δέρματος. Εάν δεν εμφανιστεί αντίδραση σε 24 έως 48 ώρες, θα πρέπει να είναι ασφαλές για τοπική χρήση.

Τα αιθέρια έλαια είναι γενικά ασφαλή για τους ενήλικες. Ωστόσο, μπορεί να έχουν πιο έντονη επίδραση στα παιδιά, οπότε φροντίστε να ρωτήσετε πρώτα τον παιδίατρό τους. Εάν σχεδιάζετε να χρησιμοποιήσετε έναν διαχύτη αέρα στο σπίτι σας, να το έχετε υπόψη σας.

Επίλογος

Τα αιθέρια έλαια είναι ασφαλή για χρήση από την πλειοψηφία του πληθυσμού και μπορούν να αποτελέσουν το καλύτερο φάρμακο για την δυσκοιλιότητα. Χρησιμοποιήστε τα λάδια μόνο σύμφωνα με τις οδηγίες για τα καλύτερα και ασφαλέστερα αποτελέσματα.

Εάν τα αιθέρια έλαια ή άλλες θεραπείες δεν θεραπεύσουν τη δυσκοιλιότητα σας εντός τριών ημερών ή εάν η δυσκοιλιότητα είναι χρόνιο πρόβλημα, κλείστε ένα ραντεβού για να δείτε το γιατρό σας για να βρείτε την υποκείμενη αιτία. Εάν αντιμετωπίζετε έντονο κοιλιακό άλγος, ναυτία ή έμετο μαζί με δυσκοιλιότητα, αναζητήστε άμεση ιατρική φροντίδα καθώς αυτά μπορεί να είναι συμπτώματα απόφραξης του εντέρου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την δυσκοιλιότητα: https://www.diskoiliotita.gr/

Προβλήθηκε 684 φορές

Πάρκινσον. Θεραπεύεται;

Τα ακριβή αίτια δεν είναι πλήρως κατανοητά, φαίνεται ωστόσο ότι συνδέονται με γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες και η πλέον συχνή μορφή του συνδρόμου είναι η ιδιοπαθής.