Αφεση αμαρτιών για αιρετούς και υπαλλήλους της αυτοδιοίκησης

Διάφορα αλλά όχι αδιάφορα 16 Οκτωβρίου 2020

Η διάταξη κατατέθηκε ως βουλευτική από τον πρώην δήμαρχο Αθηναίων Ν. Κακλαμάνη, χωρίς δημόσια διαβούλευση, την κρίση της Επιστημονικής Επιτροπής για τη συνταγματικότητά της, αλλά και την ανάλυση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το ύψος των εσόδων που χάνει το κράτος από παύσεις καταλογισμών.

● Ποια πρόσωπα έχουν ανοιχτές υποθέσεις με τον νόμο και τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες.

Αμνήστευση αξιόποινων πράξεων δημάρχων, περιφερειαρχών και ενός πλήθους αυτοδιοικητικών στελεχών και υπαλλήλων ΟΤΑ, αγνώστου και απροσδιόριστου οικονομικού αποτυπώματος, φέρνει διάταξη (άρθρο 67) του νόμου του υπουργείου Εσωτερικών για την κτήση της ελληνικής ιθαγένειας.

Η διάταξη προωθήθηκε μεσάνυχτα στη Βουλή με τροπολογία του βουλευτή της Ν.Δ. και πρώην δημάρχου Αθηναίων, Νικ. Κακλαμάνη. Με την κατάθεσή της ως βουλευτική -και όχι υπουργική- τροπολογία, προσπεράστηκαν η δημόσια διαβούλευση, η κρίση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής για τη συνταγματικότητά της, αλλά και η ανάλυση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το πιθανό ύψος των εσόδων που χάνει το κράτος από παύσεις καταλογισμών.

Η κυβέρνηση παραγράφει κάθε ποινική, πειθαρχική και οικονομική ευθύνη οποιουδήποτε αιρετού και υπαλλήλου της αυτοδιοίκησης ήταν υπόλογος για οικονομικά σκάνδαλα με απευθείας αναθέσεις, παράνομες προσλήψεις και γενικότερα εντάλματα πληρωμής δημόσιου χρήματος. Ετσι, αφενός παραδίδονται άσπιλοι κι αμόλυντοι στην κοινωνία άνθρωποι που ενεπλάκησαν σε φαγοπότια εκατομμυρίων εις βάρος του ελληνικού λαού, αφετέρου χάνονται τεράστια χρηματικά ποσά που διασπαθίστηκαν και πλέον δεν πρόκειται να επιστραφούν ποτέ!

Αδύνατο να υπολογιστεί το εύρος των προσώπων που ευνοούνται από τη διάταξη, είναι πολύ συγκεκριμένη όμως η σκοπιμότητά της, περιγράφουν αιρετοί από τον πολιτικό χώρο της Αριστεράς, αλλά και της Δεξιάς. Αναφέρονται -ή δείχνουν- στον Δήμο Αμαρουσίου, όπου διοίκησε ο σημερινός περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης και συνεχίζει να ασκεί καθήκοντα αντιδημάρχου Οικονομικών ο Σπ. Σταθούλης, γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ν.Δ. Παράλληλα, με τη διάταξη «ξεπλένονται» και οι υποθέσεις των αδελφών Ψωμιάδη στη Θεσσαλονίκη.

Η διάταξη όπως είναι διατυπωμένη παύει διώξεις και οικονομικούς καταλογισμούς αγνώστου χρονικού βάθους, αρχής γενομένης από 31 Ιουλίου 2019 (οπότε σταμάτησε το Ελεγκτικό Συνέδριο τους προληπτικούς ελέγχους) έως από… συστάσεως του ελληνικού κράτους: «Αίρεται το αξιόποινο των πράξεων αιρετών και υπαλλήλων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, οι οποίες αφορούν πληρωμές ενταλμάτων που έλαβαν χώρα μέχρι 31.7.2019 και οι οποίες διενεργήθηκαν επί τη βάσει ελέγχων των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) και του Ελεγκτικού Συνεδρίου και παύουν οριστικά οι ποινικές και πειθαρχικές διώξεις εναντίον των προσώπων αυτών, καθώς και κάθε διαδικασία καταλογισμού σε βάρος τους» αναφέρει η διάταξη.

Αντισυνταγματική

Σύμφωνα με τον συνταγματολόγο Τάσο Παυλόπουλο (δρ Νομικής Σχολής ΑΠΘ), «με τη συγκεκριμένη διάταξη αίρεται το αξιόποινο και καταργούνται οι ποινικές δίκες συγκεκριμένων μόνο προσώπων για αδικήματα που έχουν ήδη τελεστεί, χωρίς να θίγεται η ισχύς και η εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας για το μέλλον. Αυτό σημαίνει ότι βρισκόμαστε ενώπιον μιας διάταξης με την οποία παρέχεται αμνηστία σε συγκεκριμένα πρόσωπα, κατά παράβαση του άρθρου 47 § 4 του Συντάγματος, το οποίο με σαφήνεια ορίζει ότι: “Αμνηστία για κοινά εγκλήματα δεν παρέχεται ούτε με νόμο”. Η πρόδηλη αντισυνταγματικότητα της διάταξης, με την οποία ο νομοθέτης επιχειρεί επιπροσθέτως ανεπίτρεπτη επέμβαση στα έργα της δικαστικής λειτουργίας, κατά παράβαση της αρχής της διάκρισης των λειτουργιών, δεν μπορεί παρά να κριθεί ανεφάρμοστη από τα ποινικά δικαστήρια, όπως προσφάτως συνέβη με τα βουλεύματα 2165/2020 και 2147/2020 του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, που αφορούσαν διάταξη με την οποία είχε επιχειρηθεί η αμνήστευση τραπεζικών στελεχών εναντίον των οποίων εκκρεμούσαν κατηγορίες κακουργηματικής απιστίας».

Οι αμαρτίες Πατούλη

Ένας από τους οργανισμούς της Αυτοδιοίκησης που ελέγχεται οικονομικά από τις αρμόδιες Δημοσιονομικές Υπηρεσίες -κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας- είναι η «Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Δήμου Αμαρουσίου» (ΔΕΑΔΑ). «Μια αμαρτωλή επιχείρηση», τονίζει στην «Εφ.Συν.» ο δημοτικός σύμβουλος Αμαρουσίου, Λ. Μαγιάκης, επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα, Ανατροπή και Εργο για το Μαρούσι». Η ΔΕΑΔΑ τέθηκε σε εκκαθάριση το 2012, επί δημαρχίας Γ. Πατούλη. Μετέφερε στον δήμο χρέη πολλών εκατομμυρίων, ενώ το 2017 το δημοτικό συμβούλιο διέγραψε χρέη της ΔΕΑΔΑ προς τρίτους, ύψους 21 εκατ. ευρώ, θυμίζει ο κ. Μαγιάκης.

«Οταν μεταφέρθηκαν χρέη της ΔΕΑΔΑ στον δήμο, η οικονομική υπηρεσία του δήμου δεν τα έκανε αποδεκτά γιατί δεν τηρήθηκε καμία νόμιμη διαδικασία. Τώρα, έχει στηθεί μια βιομηχανία έκδοσης διαταγών πληρωμής από τους ενδιαφερόμενους [ιδιώτες]. Πάνε στο ειρηνοδικείο, παρουσιάζουν τιμολόγια και παίρνουν διαταγή πληρωμής. Στη συνέχεια, ο Δήμος Αμαρουσίου μέσω της Οικονομικής Επιτροπής αποφασίζει να μην προσφύγει και να ακυρώσει τη διαταγή πληρωμής. Και οι ιδιώτες πληρώνονται όλα αυτά τα τιμολόγια που δεν είχε κάνει αποδεκτά η οικονομική υπηρεσία του δήμου λόγω έλλειψης νόμιμων παραστατικών», αποκαλύπτει ο έμπειρος αυτοδιοικητικός.

Η παραπάνω πρακτική εφαρμόστηκε επί θητείας Γ. Πατούλη, αλλά συνεχίζεται και επί θητείας Θ. Αμπατζόγλου, αναφέρει ο αντιπολιτευόμενος δημοτικός σύμβουλος. Για την υπόθεση της ΔΕΑΔΑ βρίσκεται σε εξέλιξη η ανάκριση κατηγορουμένων, οι οποίοι έλαβαν κλήσεις στις αρχές του καλοκαιριού, αναφέρει ο κ. Μαγιάκης, σχολιάζοντας: «Προφανώς, με τον νόμο όλα αυτά μπαίνουν στο αρχείο. Αφορά πρόσωπα που σχεδόν στο σύνολό τους ήταν μέλη της διοίκησης Γ. Πατούλη».

Προς τον Δήμο Αμαρουσίου «έδειξε» εμμέσως και ο περιφερειακός σύμβουλος Αττικής -με την παράταξη του Γ. Σγουρού, αν και προσκείμενος στη Ν.Δ.- Σωτ. Μεθενίτης. Εμπειρος αυτοδιοικητικός και ο ίδιος, σκληρός αντίπαλος του Γ. Πατούλη, σχολίασε το άρθρο 67 σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, στηλιτεύοντας τις άρσεις καταλογισμών από εντάλματα πληρωμής «πολλών εκατομμυρίων» που αφορούσαν «πρώην δημάρχους και νυν περιφερειάρχες» - σαφής αιχμή προς τον Γ. Πατούλη, χωρίς ωστόσο να τον κατονομάσει. 

Για περισσότερο από μια δεκαετία, καθήκοντα αντιδημάρχου Οικονομικών στον Δήμο Αμαρουσίου ασκεί ο Σπ. Σταθούλης, στενός συνεργάτη του πρώην δημάρχου της πόλης και γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ν.Δ. το τελευταίο έτος. «Δεν με αφορά το άρθρο. Δεν γνωρίζω. Δεν συμμετείχα στη σύνταξη της διάταξης», απάντησε ο κ. Σταθούλης σε σχετικά ερωτήματα της «Εφ.Συν.». 

Γιατί χαμογελούν Γ. Πατούλης και Γ. Παπανικολάου

Αγαπημένη συνήθεια μοιάζει να αποτελεί για την κυβέρνηση Ν.Δ. η... άφεση αυτοδιοικητικών αμαρτιών. Από τους πρώτους μήνες κυβερνητικής θητείας φάνηκαν σαφείς διαθέσεις εξυπηρέτησης προσκείμενων στη Ν.Δ. αυτοδιοικητικών στελεχών με ανοιχτές με τον νόμο και τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες υποθέσεις. Στους ευνοημένους περιλαμβάνεται ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, για... χατίρι του οποίου προωθήθηκε τον περασμένο Οκτώβρη στο «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο διάταξη με την οποία «δεν αναζητούνται και δεν καταλογίζονται» δαπάνες για έξοδα κίνησης, διανυκτέρευσης κ.ά. που καταβλήθηκαν από συλλογικά αυτοδιοικητικά όργανα όπως η ΚΕΔΕ. Για αντίστοιχες δαπάνες επί θητείας του στην ΚΕΔΕ είχε εγείρει ερωτήματα το Ελεγκτικό Συνέδριο, έχουν αναφέρει πηγές της «Εφ.Συν.».

Γ. Παπανικολάου

Κραυγαλέα «φωτογραφική» για τον δήμαρχο Γλυφάδας -και πρώην πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ- Γ. Παπανικολάου ήταν έτερη διάταξη στο «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο που νομιμοποίησε τις -παράνομες μέχρι τότε- «διά περιφοράς» (μέσω τηλεφώνου ή e-mail) συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου και της οικονομικής επιτροπής του δήμου του, γλιτώνοντάς τον από τον κίνδυνο έκπτωσης από το αξίωμά του. Για την υπόθεση είχε ανοίξει δικογραφία, αλλά με τη διάταξη οι «ασκηθείσες ποινικές και πειθαρχικές διώξεις σε βάρος αιρετών προσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης που αφορούν αδικήματα και πειθαρχικά παραπτώματα αποκλειστικώς σχετιζόμενα με τη διά περιφοράς σύγκληση συλλογικών οργάνων […] παύουν οριστικά».

Ανάσα για τους αδελφούς Ψωμιάδη με τα «45άρια» Παναγιώτης και Διονύσης Ψωμιάδης

Η υπόθεση των αδελφών Ψωμιάδη ύστερα από αρκετές αναβολές έχει προσδιοριστεί να δικαστεί στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης τον προσεχή Μάιο και περιστρέφεται γύρω από έργα προϋπολογισμού εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που φαίνεται ότι κατατμήθηκαν σε πολλά μικρότερα, αξίας έως 45 χιλιάδες ευρώ, προκειμένου να δοθούν με απευθείας αναθέσεις και πρόχειρους διαγωνισμούς σε συγκεκριμένους εργολάβους.

Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει 456 τέτοια έργα, κατά την περίοδο 2005-2010, στη θητεία δηλαδή του Παναγιώτη Ψωμιάδη στη νομαρχία, με τη ζημιά για το ελληνικό Δημόσιο να υπερβαίνει τα 4 εκατ. ευρώ. Κατηγορούμενοι είναι ο ίδιος, ο αδελφός του Διονύσης ως αντινομάρχης και άλλα έξι άτομα - υπηρεσιακοί παράγοντες της νομαρχίας κατά την επίδικη περίοδο. Οι κατηγορίες που τους βαρύνουν είναι για απιστία στην υπηρεσία, ηθική αυτουργία στην απιστία και ψευδή βεβαίωση, αδικήματα που διώκονται σε βαθμό κακουργήματος. Όμως, με την προκλητική αυτή ρύθμιση του κ. Κακλαμάνη η δίκη «τινάζεται στον αέρα». Εγκριτοι ποινικολόγοι μιλούν για πιθανή ανατροπή της υπόθεσης στο δικαστήριο, τουλάχιστον στο κομμάτι που αφορά τα εντάλματα πληρωμής.

Η βελτιωτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

Βελτιωτική τροπολογία «προκειμένου να αρθεί και η παραμικρή δυνατότητα παρερμηνείας της ψηφισθείσας διάταξης» (άρθρο 67) καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ (υπερψήφισε το άρθρο στη Βουλή). Με την τροποποίηση αυτή αφενός διατηρείται το νόημα της αρχικής διάταξης περί άρσης του αξιόποινου σε βάρος αιρετών και υπαλλήλων ΟΤΑ για δαπάνες που ελέγχθηκαν από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, αφετέρου εξαιρούνται οι περιπτώσεις εκείνες κατά τις οποίες εμφιλοχώρησαν δόλιες ενέργειες των ανωτέρω προσώπων προς τον σκοπό της θεώρησης των χρηματικών ενταλμάτων.

Η διάταξη που προτείνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης -και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται θετική στάση από πλευράς υπουργείου Εσωτερικών- αναφέρει: «Κατά την αληθή έννοια της διάταξης του άρθρου 67 του Ν. 4735/20 (Α’ 197) οι αιρετοί και υπάλληλοι των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) Α’ και Β’ βαθμού δεν διώκονται ποινικά ούτε πειθαρχικά ούτε καταλογίζονται σε βάρος τους ποσά για την πληρωμή δαπανών των Οργανισμών που εντάλθηκαν με χρηματικά εντάλματα πληρωμής τα οποία ελέγχθηκαν από τις Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) ή θεωρήθηκαν από τον αρμόδιο Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στο πλαίσιο του προληπτικού ελέγχου δαπανών, όπως ίσχυε έως την 31η/7/2019, εκτός εάν οι ίδιοι προκάλεσαν δολίως τη θεώρησή τους».

Αιτιολογική έκθεση

Η προ ημερών ψηφισθείσα διάταξη ήταν αναντίστοιχη της αιτιολογικής έκθεσης που τη συνόδευε. Η αιτιολογική έκθεση ήταν πιο συγκεκριμένη και αναφερόταν σε δαπάνες που κρίθηκαν νόμιμες από το Ελεγκτικό Συνέδριο ή τις Δημοσιονομικές Υπηρεσίες. Αυτό το πνεύμα αποσαφηνίζεται με τη νέα τροπολογία, χωρίς να εμφιλοχωρούν περιστατικά απάτης, αναφέρει ο βουλευτής και αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Μ. Χατζηγιαννάκης. Με την προτεινόμενη διατύπωση «δεν μπορεί να κάνει χρήση της διάταξης κάποιος που δεν πρέπει να κάνει, δηλαδή κάποιος που δολίως έκανε παράνομη πράξη», δηλώνει ο ίδιος στην «Εφ.Συν.».

Πηγή : efsyn.gr

Νίκος ΦωτόπουλοςΣτέργιος Ζιαμπάκας

Προβλήθηκε 609 φορές
Ο καιρός το Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2024

ΑΤΤΙΚΗ- Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στα βορειότερα τμήματα όπου πιθανώς να είναι πρόσκαιρα ισχυρές μέχρι τις μεσημβρινές ώρες. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και στις περισσότερες περιοχές θα σταματήσουν.

Πολυτεχνείο: Κλείνουν το μεσημέρι της Κυριακής 6 σταθμοί του Μετρό και κυκλοφιρακές ρυθμίσεις από σήμερα (15.11.2024)

Με εντολή της ΕΛ.ΑΣ, λόγω της πορείας για το Πολυτεχνείο, οι σταθμοί του Μετρό Σύνταγμα, Μοναστηράκι (Γραμμές 1 και 3), Ευαγγελισμός, Μέγαρο Μουσικής, Ομόνοια (Γραμμές 1 και 2) και Πανεπιστήμιο θα κλείσουν στις 14:00 το μεσημέρι της Κυριακής.