Η Αθλητική Ένωσις Κωνσταντινουπόλεως ιδρύθηκε το 1924 στην Αθήνα. Η ιδρυτική συνέλευση έλαβε χώρα στις 30 Μαΐου 1924.
Η απόφαση για τη δημιουργία της Α.Ε.Κ. είχε παρθεί τον Απρίλιο του 1924 στο μαγαζί αθλητικών ειδών των Αιμίλιου Ιωνά και Κωνσταντίνου Δημόπουλου, που βρισκόταν στην τότε στοά Λουξ της οδού Βερανζέρου 24.
Τα ιδρυτικά μέλη του νεοσύστατου σωματείου ήταν πάνω από 40, ανάμεσα στους οποίους οι: Αιμίλιος Ιωνάς, Μενέλαος Ιωνάς, Κώστας Δημόπουλος, Μενέλαος Καροτσιέρης, Τιμολέων Τάγαρης, Κώστας Σπανούδης (πρώτος πρόεδρος της Α.Ε.Κ., διετέλεσε υπουργός και βουλευτής του Ελ. Βενιζέλου), Μίλτος Ιερεμιάδης, Στέφανος Κεχαγιάς, Νικηφόρος Ελεόπουλος, Παντελής Καραγιάννης, Φωκίων Δημητριάδης (σπουδαίος σκιτσογράφος για δεκαετίες στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ),Ευστράτιος Καραδενιζλής, Κωνσταντίνος Κωνσταντάρας, Αλέξανδρος Μακρίδης, Κώστας Ζαρίφης, Γιάννης Χρυσαφίδης, Κώστας Χρυσόπουλος, Βασίλης Φρυδάς, Φίλιππος Φλωρίδης, Αλέξανδρος Στρογγυλός, Λευτέρης Παξιμαδάς, Χρίστος Αλεξανδρίδης.90 χρόνια Α.Ε.Κ.
Η επιλογή ως προς το όνομα δεν έγινε τυχαία, αφού ο σύλλογος ιδρύθηκε από Έλληνες με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη.
Το.. αντιστασιακό ντέρμπι ΠΑΟ-ΑΕΚ
Βρισκόμαστε την άνοιξη του 1942 και ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει την ΑΕΚ σε φιλικό παιχνίδι στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας (είχε επιταχθεί από τους Γερμανούς) η οποία έχει γεμίσει από 15.500 θεατές. Οι παίκτες των δύο ομάδων είχαν κανονίσει μεγάλο μέρος από τα έσοδα να πάνε στο νοσοκομείο της Σωτηρίας όπου νοσηλεύονταν εκατοντάδες αθλητές. Ωστόσο κάπου εκεί μπήκε ο ...δάκτυλος του Γερμανού κατακτητή καθώς οι Γερμανοί όρισαν έναν Αυστριακό διαιτητή ο οποίος ήταν αξιωματικός των δυνάμεων κατοχής.
Επιπλέον δεν τους επιτράπηκε να πάρουν μέρος από τα έσοδα. Η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν άρεσε τόσο στον αρχηγό του Παναθηναϊκού Κρητικό όσο και του «δικέφαλου» Κλεάνθη Μαρόπουλου όπου και αποφάσισαν να μην αγωνιστούν . Χαρακτηριστικές είναι οι μαρτυρίες του Μαρόπουλου όπου θυμάται «Βγήκαμε στον αγωνιστικό χώρο και οι δύο ομάδες μαζί, χαιρετίσαμε τους φιλάθλους, κι αντί ν? αρχίσουμε τον αγώνα, ανεβήκαμε στις εξέδρες κι αρχίσαμε να εξηγούμε στον κόσμο τι ακριβώς είχε γίνει.
Ο κόσμος δέχτηκε τις εξηγήσεις μας. Αυτό που επακολούθησε δεν μπορούσαμε να το φανταστούμε. Αγανακτισμένοι οι φίλαθλοι όρμησαν στον αγωνιστικό χώρο και κυριολεκτικά δεν άφησαν τίποτε όρθιο. Οι ξύλινες εξέδρες ξηλώθηκαν, τα δοκάρια ξεριζώθηκαν, συνθήματα υπέρ των ποδοσφαιριστών.Τα επεισόδια πήραν έκταση και γρήγορα σχηματίστηκε αντιφασιστική διαδήλωση, που έφτασε μέχρι την Ομόνοια. Οι φίλαθλοι-διαδηλωτές διαλύθηκαν μόνο με την εμφάνιση των γερμανικών δυνάμεων Κατοχής...»
Στις 3 Ιανουαρίου του 1962 εγκαινιάζεται το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Η Ένωση αντιμετωπίζει την Μπαρτσελόνα σε έναν φιλικό αγώνα που λήγει 6-0 υπέρ των Καταλανών. Τον παιχνίδι παρακολούθησαν ο Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο διάδοχος, τότε, του Ισπανικού θρόνου Χουάν Κάρλος μαζί με την σύζυγο του πριγκίπισσα Σοφία. Στο γήπεδο έδωσαν το «παρών» και 38.000 φίλοι της ομάδας προκειμένου να ζήσουν από κοντά τη μεγάλη στιγμή μιας προσπάθειας που είχε αρχίσει στις 4 Mαρτίου του 1937.
Τις πρώτες εγκαταστάσεις θεμελίωσε ο Ιωάννης Μεταξάς προκειμένου να μπορεί να εξυπηρετηθεί η ποδοσφαιρική ομάδα, που δύο χρόνια αργότερα θα κατακτούσε τον πρώτο πανελλήνιο τίτλο της.
H AEK είχε στο μεταξύ εγκαταλείψει τα γήπεδα του Pουφ και της Λεωφόρου Αλεξάνδρας που χρησιμοποιούσε ως έδρα της, το 1929 είχε πάρει με ενέργειες του προέδρου της και υπουργού της κυβέρνησης Βενιζέλου, Κωνσταντίνου Σπανούδη, το δικαίωμα της αποκλειστικής χρήσης της έκτασης στη Νέα Φιλαδέλφεια και την εγκαινίασε και επίσημα στις 2 NΝοεμβρίου του 1930 στο ισόπαλο 2-2 φιλικό με τον Ολυμπιακό. Στις 2 Σεπτεμβρίου του 1934 παραχωρήθηκαν και επίσημα τα 26.621, 50 τετραγωνικά μέτρα στον προσφυγικό σύλλογο ως αναγνώριση της ηρωικής προσπάθειας που μέχρι τότε είχε καταβληθεί.
Αρχικά οι εξέδρες ήταν μικρές, βρίσκονταν στις δύο πλευρές στο κέντρο του γηπέδου και δεν μπορούσαν να φιλοξενήσουν περισσότερες από 3.000 θέσεις. Mε τη λήξη σχεδόν του B? Παγκοσμίου Πολέμου το 1945 δημιουργήθηκαν ακόμα 1.500 θέσεις, εκεί που βρισκόταν η θύρα 3.
Tο 1950 ολοκληρώθηκε η περιμάνδρωση και η κατασκευή της μεγάλης κερκίδας μήκους 63 μέτρων στην οδό Καππαδοκίας. Στα τέλη της δεκαετίας του ?50 ανέλαβε ο Νίκος Γκούμας και στις 3 Ιανουαρίου του 1962 η AEK εγκαινίαζε τον χλοοτάπητα, αλλά και τις νέες εξέδρες του γηπέδου της χωρητικότητας 40.000 θεατών μαζί με τους όρθιους. Το γήπεδο κατεδαφίστηκε στις 5 Μαΐου 2003.