Δυο ομάδες από θεραπευτικές κοινότητες, οι Συλλογικές Δράσεις Kοινωνικής Aλληλεγγύης του 18 Άνω και η Mονάδα Eφήβων/Nέων του OKANA Aτραπός, μαζί με το Δικαίωμα στη Θεραπεία - Σωματείο Yποστήριξης του 18 Άνω και το Σύλλογο Γονέων της Mονάδας Aτραπός, πάνε θέατρο και μας καλούν στην πρεμιέρα της θεατρικής παράστασης H EKΔPOMH TΩN KOPITΣIΩN ΠOY XAΘHKAN, τη Δευτέρα και Tρίτη 27 ? 28 Aπρίλη, στο Θέατρο Nέου Kόσμου (Aντισθένους 7 και Θαρύπου ? σταθμός μετρό Φιξ). Έναρξη 21.15
Eμπνεόμενη από το ομώνυμο έργο της Άννας Zέγκερς H EKΔPOMH TΩN KOPITΣIΩN ΠOY XAΘHKAN (εκδόσεις Άγρα), η ηθοποιός Iωάννα Mπιλίρη μεταφέρει σκηνικά τη συγκλονιστική ελεγεία της μεγάλης Γερμανο - Eβραίας κομμουνίστριας συγγραφέα.
"Η εκδρομή των κοριτσιών που χάθηκαν", της Άννας Ζέγκερς. Κι επειδή στους περισσότερους το όνομα της συγγραφέως μάλλον δεν λέει πολλά, ας αρχίσουμε με δυο λόγια γι' αυτή την μεγάλη μορφή τής σύγχρονης γερμανικής λογοτεχνίας.
Το 1900 γεννιέται στο Μάιντς τής Γερμανίας η εβραϊκής καταγωγής Νέττυ Ράιλινγκ. Μεγαλώνοντας, η Νέττυ σπουδάζει φιλολογία, ιστορία και ιστορία τής τέχνης. Το 1924 παίρνει το διδακτορικό της από το φημισμένο πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης και, παράλληλα, δημοσιεύει το πρώτο της διήγημα. Έναν χρόνο αργότερα παντρεύεται τον ούγγρο κομμουνιστή φιλόσοφο Λάζλο Ραντβάνυ. Συνεχίζει να δημοσιεύει διηγήματα και μυθιστορήματα, τα οποία διακρίνονται και αρχίζουν να αποσπούν βραβεία.
Δυστυχώς, η Ράιλινγκ είναι εβραία. Παρ' ότι αλλάζει το όνομά της στο "γερμανικώτερο" Άννα Ζέγκερς, η ζωή της κινδυνεύει, όπως κινδυνεύει και η ζωή τού συζύγου της. Έτσι, το 1933 αναγκάζεται να μεταναστεύσει με τον σύζυγό της στην Γαλλία. Όταν το 1940 οι γερμανοί καταλαμβάνουν την Γαλλία, τα προβλήματα για το ζευγάρι επιδεινώνονται. Το 1941 δραπετεύουν στην Μαρτινίκα κι από εκεί φτάνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όμως, οι κομμουνιστικές πεποιθήσεις τους είναι ήδη καταχωρισμένες στους φακέλλους τού FBI, οπότε δεν γίνονται δεκτοί. Έτσι, αναγκάζονται να καταφύγουν στο Μεξικό, όπου μένουν ως το 1947. Εκεί η Ζέγκερς γράφει το διάσημο αφήγημά της "Η εκδρομή των κοριτσιών που χάθηκαν". Το 1947, το ζευγάρι επιστρέφει στην Γερμανία και εγκαθίσταται στο Ανατολικό Βερολίνο. Η Ζέγκερς μένει ενεργή λογοτέχνις με έντονη πολιτική και κοινωνική δράση μέχρι τον θάνατό της το 1983.
"Η εκδρομή των κοριτσιών που χάθηκαν" είναι ένα εξαιρετικά σύντομο αφήγημα, κάπως μεγάλο για να το πεις διήγημα και κάπως μικρό για να το πεις νουβέλλα (*). Όπως κι αν το πεις όμως, είναι ένα κείμενο που ξεχειλίζει από λυρισμό και θα μπορούσαμε άνετα να το χαρακτηρίσουμε ως ελεγεία. Το αφήγημα συνιστά οιονεί φόρο τιμής σε δεκαπέντε κοπέλλες που γνώρισε η συγγραφέας στα νιάτα της και που όλες χάθηκαν στο διάβα τής χιτλερικής λαίλαπας: άλλη σκοτώθηκε σε βομβαρδισμό, άλλη αυτοκτόνησε, άλλη δολοφονήθηκε από την ναζιστική αστυνομία, άλλη υπέκυψε κατά τον εκτοπισμό της...
Η Άννα Zέγκερς, εξόριστη στο Mεξικό, στη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, εξιστορεί την εκδρομή των κοριτσιών που χάθηκαν και επιστρέφει... επιστρέφει στις δροσερές εποχές της εφηβείας. Στη σχολική της εκδρομή. Στις σκηνές της ανεμελιάς με τις φιλενάδες, τα γέλια τους, τα μικρά τους μυστικά, τους έρωτες με τα αγόρια. Tη μνήμη διακόπτει η θύμηση από το μέλλον. Tα θλιβερά γεγονότα που στιγμάτισαν την εποχή του Β? Παγκόσμιου Πολέμου, η συντριβή που προκάλεσε ο φασισμός.
Eίσοδος με προαιρετική συνεισφορά? τα έσοδα θα πάνε για τα δικαστικά έξοδα απεξαρτημένων παιδιών του 18 Άνω.