Μεγαλώνει η ανησυχία για τα παιδιά, καθώς οι απλές κλίνες νοσηλείας αλλά και οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα νοσοκομεία Παίδων, παρουσιάζουν υψηλή πληρότητα εξαιτίας της μεγάλης έξαρσης του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού, RSV ενώ σε έξαρση είναι και οι πνευμονίες.
Την ίδια στιγμή που ο ιός RSV «θερίζει» και οι πνευμονίες είναι αυξημένες, τα φάρμακα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της γρίπης και των εποχικών ιώσεων παρουσιάζουν μεγάλες ελλείψεις, με τους γονείς να τρέμουν στην ιδέα ότι την ερχόμενη Δευτέρα ανοίγουν τα σχολεία.
Σύμφωνα με την Μαρίζα Τσολιά, Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας – Διευθύντρια της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός RSV διατηρεί τη “μερίδα του λέοντος” στην εποχικές ιώσεις στη χώρα μας,
Μιλώντας στο iatropedia.gr, η κ. Τσολιά υποστηρίζει πως εδώ και αρκετές εβδομάδες οι εποχικές ιώσεις παραμένουν σε ιδιαίτερα υψηλή συχνότητα, χωρίς σημάδια υποχώρησης.
“Είναι μια κατάσταση οξεία και επιβαρυμένη, αλλά δεν είναι μη αντιμετωπίσιμη στις υπάρχουσες συνθήκες και στις υπάρχουσες δυνατότητες. Πάρα πολλά είναι τα περιστατικά αναπνευστικού συγκυτιακού ιού RSV και οι περισσότερες εισαγωγές είμαι με αυτόν τον ιό. Υπάρχουν και αρκετές εισαγωγές παιδιών με γρίπη, αλλά ο RSV είναι ο συχνότερος λόγος εισαγωγής σε νοσοκομείο. Ο κορονοϊός, παραμένει χαμηλά αυτή τη στιγμή, αλλά ας μην βιαστούμε, γιατί με τον κορονοϊό δεν έχουμε τελειώσει. Δεν μπορεί κανείς να προβλέψει τι θα συμβεί ακριβώς. ‘Εχουμε ακόμα κάποια απόσταση να διανύσουμε, οπότε θα πρέπει να το λαμβάνουμε υπόψη και να μην τον αγνοούμε τελείως”, σημειώνει.
«Ανέβηκε ηλικία ο RSV»
Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός RSV είναι ιός της βρεφικής ηλικίας, ενώ στις μεγαλύτερες ηλικίες παιδιών, αλλά και στους ενήλικες δεν προκαλούσε μέχρι σήμερα σοβαρά συμπτώματα.
Ωστόσο, πλέον τα κρούσματα του RSV μπορεί να οδηγήσουν στο νοσοκομείο και παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, δηλαδή νήπια. Πρόκειται για τα παιδιά που κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δεν ήρθαν σε επαφή με τον ιό στην προβλεπόμενη ηλικία, δηλαδή όταν ήταν βρέφη, καθώς ο ιός RSV -όπως και όλοι οι εποχικοί ιοί- είχε εκτοπιστεί από την COVID-19.
“Συνήθως προ της πανδημίας είχαμε με RSV μικρά βρέφη κάτω των 6 μηνών και ενδιάμεση ηλικία, 2-3 μηνών”, τονίζει η Καθηγήτρια κα. Τσολιά και εξηγεί περαιτέρω:
“Τώρα αυτό που βλέπουμε είναι ότι κάνουν εισαγωγή μεγαλύτερα παιδιά, δηλαδή, νήπια. Γιατί συνήθως το 80% συναντάει τον ιό μέσα στον πρώτο χρόνο της ζωή του, αλλά τώρα με την πανδημία αυτό δεν έγινε στην ώρα του. Βέβαια δεν μπορεί κανείς να το ερμηνεύσει απόλυτα, αλλά βλέπουμε μεγαλύτερα παιδιά να μπαίνουν στο νοσοκομείο, κάτι που είναι ασυνήθιστο”, λέει.
Ωστόσο, τα περισσότερα περιστατικά είναι μέτριας βαρύτητας. Ακόμη και τα παιδιά που κάνουν εισαγωγή σε ΜΕΘ, μπαίνουν για λίγο και συνήθως δεν χρειάζονται διασωλήνωση:
“Δεν βλέπουμε κάποια μεγάλης βαρύτητας περιστατικά σ’ αυτές τις λοιμώξεις, αν και μπαίνουν και παιδιά στη Μονάδα Εντατικής για υποστήριξη για λίγο, αλλά όχι για μείζονα αναπνευστική υποστήριξη (σ.σ. διασωλήνωση), δηλαδή υποστήριξη με μη επεμβατικό αερισμό. Το διαφορετικό που βλέπουμε από άλλες χρονιές είναι πολύ μεγάλος αριθμός παιδιών, και πολύ μεγαλύτερα σε ηλικία”, σημειώνει η Παιδίατρος.
Περισσότερες πνευμονίες από κάθε άλλη εποχή
Αυτό που είναι, επίσης, χαρακτηριστικό αυτήν την εποχή, καθώς δεν υπήρχε τα παλαιότερα χρόνια κι έχει θορυβήσει ιδιαίτερα τους επιστήμονες είναι ο μεγάλος αριθμός των βακτηριακών λοιμώξεων, που μπορεί να εμφανιστούν ακόμη και δύο εβδομάδες μετά την αποδρομή της αρχικής ίωσης.
“Η γρίπη βλέπουμε ότι κάνει πνευμονίες και έχουμε μεγάλη αύξηση στις βακτηριακές πνευμονίες, σε σχέση με άλλες χρονιές. Γιατί παθαίνουν μια ιογενή λοίμωξη, συχνά γρίπη, περνάει η γρίπη και μετά από δύο εβδομάδες π.χ. κι ενώ το τεστ της γρίπης είναι αρνητικό, παθαίνουν μια πνευμονία που είναι συνήθως από πνευμονιόκοκκο, δηλαδή μια βακτηριακή πνευμονία”, σημειώνει η Διευθύντρια του Παίδων και προσθέτει πως κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δεν υπήρχαν καθόλου βακτηριακές λοιμώξεις.
“Γιατί δεν είχαμε καθόλου ιούς και δεν είχαμε καθόλου πνευμονίες βακτηριακές. Τώρα μειώνεται η άμυνα του οργανισμού με την ιογενή λοίμωξη και μετά προσβάλλεται πιο εύκολα ο οργανισμός από τα βακτήρια, δηλαδή από ένα δεύτερο παθογόνο”, εξηγεί η Μαρίζα Τσολιά.
Γεμίζουν οι Παιδιατρικές ΜΕΘ
Σε υψηλά επίπεδα κυμαίνεται η πληρότητα στις ΜΕΘ των νοσοκομείων Παίδων, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΠΟΕΔΗΝ.
Στο «Αττικόν», στο «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστημιακό Ηρακλείου η πληρότητα φτάνει στο 100%.
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, Μιχάλης Γιαννάκος, ουδέποτε έμεινε παιδί διασωληνωμένο εκτός ΜΕΘ, αλλά η κατάσταση επιδεινώνεται όσο περνούν οι μέρες.
Επίσης, καλεί τους γονείς να φορούν μάσκες στα παιδιά τους σε χώρους που έχει συγχρωτισμό, και να κάνουν στα παιδιά ηλικίας άνω των 2 ετών το αντιγριπικό εμβόλιο.
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Γιαννάκος, σημειώνει επίσης πως «εάν συνεχιστεί η έξαρση της γρίπης και των άλλων ιώσεων του αναπνευστικού, ίσως χρειαστεί η λειτουργία νέων κλινών ΜΕΘ. Υπάρχουν εφεδρείες σε κλίνες, αλλά όχι σε προσωπικό», σχολιάζει.
Ελλείψεις φαρμάκων: Ανησυχούν οι γονείς για το άνοιγμα των σχολείων
Παρ’ όλα αυτά στα νοσοκομεία, υπάρχει -αυτή τη στιγμή τουλάχιστον- επάρκεια φαρμάκων κάτι που όμως δεν ισχύει στην κοινότητα. Τα ράφια των φαρμακείων της γειτονίας έχουν “στεγνώσει” από αντιπυρετικά σιρόπια, εισπνεόμενα και αντιβηχικά, γεγονός το οποίο έχει θορυβήσει ιδιαίτερα και την κυβέρνηση.
Οι γονείς από την άλλη πλευρά, ανησυχούν για το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα, καθώς είναι ιδιαίτερα σοβαρά τα μηνύματα και από το μέτωπο του κορονοϊού, τόσο με την έξαρση που σημειώνεται στην Κίνα, όσο και με τον νέο υπερμεταδοτικό ιό XBB.1.5, o οποίος εξαπλώνεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα στις ΗΠΑ.
Με τα μέτρα που έχει λάβει το υπουργείο Υγείας, ωστόσο, αναμένεται να υπάρξει σύντομα εξομάλυνση στο πρόβλημα των ελλείψεων -τουλάχιστον στα φάρμακα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων των ιώσεων- όπως διαβεβαίωσε την περασμένη Τετάρτη, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.
Της Γιάννας Σουλάκη/iatropedia.gr