Με αυτό το λογοπαίγνιο, όλοι εμείς στον ΣΠΑΥ εννοούμε ότι ο Υμηττός είναι ένα εξαιρετικά πλούσιο -αλλά εν πολλοίς άγνωστο και, δυστυχώς, παραμελημένο βουνό.
Οι Αθηναίοι άρχισαν να το γνωρίζουν τώρα τελευταία, καθώς, λόγω της καραντίνας, χιλιάδες άνθρωποι επέλεγαν κάποια πλευρά του Υμηττού για τον περίπατό τους.
Ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα με καλό καιρό, μπορεί να ανέβαιναν 100-150.000 άτομα για βόλτα, άθληση κ.λπ.»
Όμως, ο Υμηττός όπως τον οραματίζεται ο ΣΠΑΥ δεν θα έχει καμία σχέση με αυτό που μπορεί κάποιος να βλέπει σήμερα. Έχουμε καταστρώσει λεπτομερές σχέδιο και ήδη το έχουμε βάλει σε εφαρμογή.
Σε μερικά χρόνια ο Υμηττός θα έχει αναδειχθεί σε αυτό που του αξίζει: Σε ένα σημείο παγκόσμιας αναφοράς για τους λάτρεις του βουνού, της αναψυχής και των δραστηριοτήτων στο φυσικό περιβάλλον».
Ο ΣΠΑΥ είναι ένα συλλογικό όργανο που προέκυψε από την σύμπραξη των 11 όμορων δήμων της Αττικής οι οποίοι αγγίζουν τον Υμηττό, ολόγυρα στην περιφέρειά του.
Το σύνθημα του ΣΠΑΥ είναι «11 Δήμοι - 1 Αποστολή: Έντεκα δήμοι της Αττικής ενωμένοι σε ένα κοινό στόχο, την προστασία του Υμηττού από φυσικές και ανθρωπογενείς απειλές, καθώς και την ανάπτυξή του ως πνεύμονα πρασίνου».
Μολονότι υπάρχει από το 1992 και αντιστοιχεί σχεδόν στο 10% του πληθυσμού ολόκληρης της Ελλάδας (καθώς το σύνολο των δημοτών που εκπροσωπούνται είναι περίπου 1.5 εκατ. άτομα), ο ΣΠΑΥ τα τελευταία χρόνια είχε περιπέσει σε κατάσταση αδράνειας.
Η νέα διοίκηση υπό τον Γιάννη Κωνσταντάτο εξελέγη ομόφωνα και ανέλαβε δράση από την πρώτη ημέρα της θητείας της.
Συμπληρώνοντας έναν χρόνο δουλειάς, τα αποτελέσματα των προσπαθειών του ΣΠΑΥ και της «ψυχής» του, δηλαδή των δεκάδων εθελοντών οι οποίοι ενεργοποιήθηκαν ξανά και εξοπλίστηκαν με καινούργια μέσα, είναι ορατά.
Στη σελίδα του ΣΠΑΥ στο Facebook μπορεί κανείς να πάρει μια μικρή ιδέα για την κατάσταση του Υμηττού πριν από τις παρεμβάσεις που έχουν ήδη γίνει.
Ο Υμηττός έχει αλλάξει όψη -και μόνο χάρη στην απομάκρυνση τόνων από κάθε είδους απορρίμματα.
Αυτά που μάζεψαν οι άνθρωποι του ΣΠΑΥ προκαλούν έκπληξη και ντροπή: Ανταλλακτικά αυτοκινήτων, τραπεζοκαθίσματα, κάψουλες καφέ, πλαστικά κάθε είδους κ.λπ αποδεικνύουν ότι για κάποιους ο Υμηττός ήταν κάτι σαν χωματερή.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης στον Υμηττό, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Δημήτρη Οικονόμου και τον γενικό γραμματέα Ευθύμιο Μπακογιάννη, για την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας για τα μονοπάτια του Υμηττού τον Μάιο του 2020.
Αλλά οι καθαρισμοί είναι απλώς ένα από τα βήματα που προβλέπει το σχέδιο του ΣΠΑΥ για την αποκατάσταση του Υμηττού. Πιο συγκεκριμένα, το όλο εγχείρημα αναλύεται σε 5 άξονες ως εξής:
α) Θωράκιση του Υμηττού
β)Ανάδειξη του Υμηττού σε Παγκόσμιο Σημείο Αναφοράς
γ) Ανάπτυξη Φιλοδασικής Συνείδησης
δ) «Έξυπνος» Υμηττός (με δημιουργία ψηφιακών εφαρμογών για τον επισκέπτη αλλά και την έγκαιρη ειδοποίηση σε περίπτωση πυρκαγιών κ.λ.π)
ε) Πολιτική Προστασία και Εθελοντισμός
Κι αυτό διότι με την παρουσία του ο πρώτος τη τάξει υπουργός της κυβέρνησης επιβεβαίωσε την ενεργή συμπαράσταση της πολιτείας στο σχέδιο του ΣΠΑΥ: «Η προστασία του Υμηττού είναι μέγιστη προτεραιότητα της κυβέρνησης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρικάκος.
Επ' αυτού ο Γιάννης Κωνσταντάτος εξηγεί ότι «το δικό μου προσωπικό, φιλόδοξο σχέδιο, όχι μόνο ως προέδρου του ΣΠΑΥ αλλά και υπό τις ιδιότητές μου ως δημάρχου Ελληνικού-Αργυρούπολης και προέδρου του Φορέα Διαχείρισης για την Επένδυση στο Ελληνικό, είναι να βλέπουμε συμπολίτες μας από μακρινές περιοχές της Αθήνας ή και της υπόλοιπης Ελλάδας να απολαμβάνουν όλα όσα μπορεί να τους προσφέρει η περιοχή.
Πηγή: protothema.gr