Το τελευταίο διάστημα έχει επανέλθει στο δημόσιο διάλογο το ζήτημα για την αναβάθμιση του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης Ηλιούπολης από τα 150 kV, στην περαιτέρω κατασκευή του με 400 kV.
Εάν έως τώρα μπορούσαμε να λέμε πως τα προβλήματα που δημιουργούνται από αυτού του είδους την κατασκευή είναι τα προβλήματα υγείας που προκαλούνται από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και τις επιπτώσεις της στο οικοσύστημα της περιοχής, πλέον αυτά πολλαπλασιάζονται.
Μέσα στο σχέδιο που φαίνεται να επεξεργάζονται από κοινού ο δήμαρχος Ηλιούπολης Γιώργος Χατζηδάκης και ο δήμαρχος Αλίμου Αντρέας Κονδύλης, με τον ΑΔΜΗΕ, την κυβέρνηση αλλά και τη Lamda Development, έχουν σκεφτεί να κατευνάσουν τις αντιδράσεις της τοπικής και όχι μόνο κοινωνίας με ένα διαχρονικό αίτημα των κατοίκων της περιοχής, αυτό της χωροθέτησης και δημιουργίας νέου κοιμητηρίου δίπλα στο υπάρχον ΚΥΤ.
Αυτή η ιστορία με το ΚΥΤ στην Ηλιούπολη δεν είναι καινούρια, αντιθέτως έρχεται τρεις δεκαετίες πίσω, όπου η ΔΕΗ αποφάσισε να αναβαθμίσει τον αρχικό υποσταθμό ζεύξης που υπήρχε στην περιοχή σε Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης, με αφορμή τις αυξημένες ενεργειακές ανάγκες που είχαν προκύψει για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.Από το 2002 και για τα επόμενα 3 χρόνια στην Ηλιούπολη υπήρξε ένα μαζικό, μαχητικό και αυτοοργανωμένο κίνημα ενάντια στην εγκατάσταση του ΚΥΤ, που αγωνίστηκε με συνελεύσεις γειτονιάς, πορείες, καταλήψεις και συγκρούσεις με τα ΜΑΤ που έσπευσε να στείλει το κράτος για να προστατέψει το έργο.
Ο αγώνας της τοπικής κοινωνίας δικαιώθηκε από το Εφετείο και το Συμβούλιο της Επικρατείας, όμως αυτό δεν εμπόδισε τη ΔΕΗ να αναβαθμίσει παράνομα τον σταθμό ζεύξης στα 150 kV.
Αυτή την παρανομία ήρθε να την επιβεβαιώσει και ο ΑΔΜΗΕ το 2014 ο οποίος ανέθεσε τη διεξαγωγή «Νέας Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το ΚΥΤ Ηλιούπολης», με μόνο σκοπό να αδειοδοτηθεί αυτή η αναβάθμιση που εδώ και 19 χρόνια λειτουργεί χωρίς καμία νομιμότητα.
Ένα από τα βασικά αιτήματα διεκδίκησης των κατοίκων από τις γειτονιές στους πρόποδες του Υμηττού είναι η δημιουργία ενός διαδημοτικού κοιμητηρίου που θα καλύψει τις ανάγκες της περιοχής.
Αυτό ακριβώς το αίτημα έρχεται να εκμεταλλευτεί ο φορέας του ΑΔΜΗΕ ο οποίος προσφέρει σαν «τυράκι» την παραχώρηση της τοποθεσίας γύρω από το ΚΥΤ, με προϋπόθεση την αναβάθμιση του στα 400kV.
Είναι χαρακτηριστικός ο κυνικός τρόπος με τον οποίο οι τοπικοί παράγοντες των περιοχών αντιμετωπίζουν το ζήτημα, με αξιοσημείωτη τη δήλωση Κονδύλη: «Θα αντιμετωπιστεί πιο θετικά από τον κόσμο το ΚΥΤ, αφού θα γίνει το νεκροταφείο».
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι τοπικοί άρχοντες περιοχών δε λαμβάνουν υπ’όψιν τους τις μαζικές αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας και αντιθέτως τρέχουν να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των εταιρειών και των αφεντικών τους.
Από τις Σκουριές και τους πουλημένους δημάρχους που τα έκαναν πλακάκια με την εταιρεία των χρυσοθήρων, μέχρι τα Άγραφα, την Εύβοια, τη Βοιωτία, κάθε γωνία της επικράτειας που οι εταιρείες με τη στήριξη των κυβερνήσεων σηκώνουν ανεμογεννήτριες καταπατώντας δασικές εκτάσεις και τσιμεντοποιώντας τα βουνά.
Έτσι και τώρα στην περίπτωση του Υμηττού, ενός βουνού που ενώ υποτίθεται προστατευόταν από το Natura 2000 και έχει υποστεί αμέτρητες πυρκαγιές, κρατικές, δημοτικές και ιδιωτικές καταπατήσεις, διαθέτει ακόμα πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
Ενώ ο Υμηττός συμβάλει στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και στη διαμόρφωση του τοπικού μικροκλίματος της Αττικής, βρίσκεται στα σκαριά μια διαδικασία να επιτραπεί η αστικοποίηση των περιοχών που έχουν χτιστεί στα καμένα σημεία του βουνού.
Όλο αυτό σε συνδυασμό και με την εικόνα που αντικρύζουν οι κάτοικοι της Ηλιούπολης, που αντί να κοιτάζουν το βουνό και να αντικρύζουν δάσος, αντικρύζουν ένα «σιδερένιο δάσος» του σταθμού παραγωγής.
Η επένδυση του Ελληνικού που ξεκίνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Αν.Ελ. και έσπευσε να ψηφίσει η Νέα Δημοκρατία φέρεται να έχει άμεση σχέση με την αναβάθμιση του ΚΥΤ της Ηλιούπολης.
Η επίκληση των «προβλημάτων στατικής ασφάλειας και αστάθειας των τάσεων» που κάνει ο ΑΔΜΗΕ, φαίνεται να είναι στην πραγματικότητα «ανάγκη για κάλυψη των φαραωνικών εποχών έργων στο φιλέτο του Ελληνικού».
Ο Λάτσης και η Lamda Developments δε διστάζουν στα πλαίσια του χτισίματος των πύργων, των καζίνο, των πολυτελών κατοικιών και της πλήρους εκμετάλλευσης του παραλιακού μετώπου, να καθοδηγήσουν τον «ΑνεξάρτητοΔΜΗΕ» να ενισχύσει την τάση του ΚΥΤ Ηλιούπολης, αδιαφορώντας πλήρως για τις επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία και το περιβάλλον.
Είναι ενδεικτικό των υπόγειων διασκέψεων ανάμεσα σε κυβερνητικά και αυτοδιοικητικά στελέχη, πως ένας τέτοιου είδους φορέας μπαίνει και ως ρυθμιστής για την κατασκευή ή όχι του κοιμητηρίου για να κατευνάσει τις αντιδράσεις της κοινωνίας.
Σε μια περίοδο όπου εντείνεται η κρατική εισβολή στις ζωές μας, αλλά και όπου το κεφάλαιο μπορεί να βρει το χώρο να εξαπλωθεί, όσο λεηλατούνται και ρημάζονται οι λιγοστοί δημόσιοι χώροι και ζωτικής σημασίας εκτάσεις που έχουν απομείνει στην Αττική, από τον Υμηττό και την Πάρνηθα, μέχρι το Πάρκο Τρίτση και το λόφο του Στρέφη, η κοινωνική βάση οφείλει να αντιδράσει και να ανακόψει όσους οραματίζονται νέα κέρδη χωρίς να λογαριάζουν το περιβαλλοντικό κόστος.
Η δημόσια γη και οι δασικές εκτάσεις δεν ανήκουν σε κανένα δήμαρχο και σε κανέναν επενδυτή και δε θα επιτρέψουμε οι πλέον ελάχιστοι πνεύμονες ζωής που έχουν απομείνει να τσιμεντοποιηθούν και να μετατραπούν σε γκρίζα τοπία.
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ
ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΤ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΒΟΥΝΑ ΚΑΙ ΔΑΣΗ
Ρουβίκωνας