''Λιμοκτονούν'' τα αθλητικά σωματεια, σε απόγνωση χιλιάδες προπονητές και αθλητές

Διάφορα αλλά όχι αδιάφορα 22 Μαρτίου 2021

Με τα μελανότερα χρώματα περιγράφουν την κρατούσα κατάσταση στον αθλητισμό, προπονητές, αθλητές και παράγοντες, βιώνοντας πρωτοφανείς καταστάσεις λόγω της πανδημίας.

«Τα σωματεία λιμοκτονούν, δεν ξέρω πόσα από τα 950 που έχουμε στο μπάσκετ θα καταφέρουν να ανοίξουν όταν αρθούν οι περιορισμοί» δηλώνει στα dikaiologitika.gr ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης Παναγιώτης Τσαγκρώνης, σημειώνοντας ότι εκτός από τις ομάδες που συμμετέχουν στην Α1 κατηγορία, καμία άλλη δεν λαμβάνει χρήματα «πόσο μάλλον οι ακαδημίες οι οποίες μάλιστα έχουν αναστείλει πλήρως τη λειτουργία τους πέντε μήνες τώρα».

Το κόστος είναι ανυπολόγιστο. Χιλιάδες απασχολούμενοι στη φυσική αγωγή, είτε αποκλειστικώς, είτε συμπληρωματικά έχουν αναζητήσει αλλού πλέον δουλειά καθώς «μόνον όσοι έχουν εργόσημα μπορούν να λάβουν το επίδομα των 534 ευρώ, δηλαδή μερικές δεκάδες» εξηγεί ο κ. Τσαγκρώνης. «Οι ακαδημίες δεν διαθέτουν κανένα έσοδο , την ώρα που τα έξοδα τους καλπάζουν, ενώ και οι μικροί χορηγοί των 1.000 και 2.000 ευρώ που συνήθως τις συντηρούν, αδυνατούν πλέον να εισφέρουν» καταλήγει.

Καμία ενίσχυση

«Καλούμαστε να κάνουμε το αυτονόητο, να λειτουργήσουμε δηλαδή ως επαγγελματίες μη έχοντας καμία υποστήριξη από κανένα φορέα» υπογραμμίζει η αντιπρόεδρος της ομάδας ποδοσφαίρου Ολυμπιάδας Υμηττού Μαρκέλα Μάγκου. «Τα μόνα έσοδα μας» συνεχίζει «είναι τα χρήματα που συγκεντρώνουμε από τις ακαδημίες όπου εκεί αθλούνται 150 παιδιά. Δεν έχουμε καμία άλλη ενίσχυση από πουθενά, ούτε από τους χορηγούς.

Καταγραφή

Τα dikaiologitika.gr, μετέβησαν σήμερα στον Πανελλήνιο και στο γήπεδο του Αστέρα στο Στρέφη, χώροι οι οποίοι είναι κλειστεί και δεν προβλέπεται να ξεκινήσουν πριν το Πάσχα με μοναδική ίσως εξαίρεση τα ανοιχτά γήπεδα. Προπονητές και αθλητές εξέφρασαν την άποψη τους για τις επιπτώσεις στον κλάδο του αθλητισμού.

«Αναμφίβολα προέχει η διασφάλιση της δημόσιας υγείας, εξίσου όμως σημαντική είναι σωματική και η ψυχική υγεία των αθλητών και ιδίως των παιδιών», αναφέρει η διακεκριμένη αθλήτρια, προπονήτρια και ιδιοκτήτρια γυμναστηρίου Ειρήνη Δανιήλ.

Και συμπληρώνει, «εδώ και ένα χρόνο δουλέψει ελάχιστα. Δεν υπάρχει καμία μέριμνα για εμάς, κυρίως όμως δεν υπάρχει καμία μέριμνα για την εκγύμναση των ανθρώπων που ήδη έχουν αυτή την δραστηριότητα ως τρόπο ζωής και τώρα την στερούνται από την καθημερινότητα τους ή την υποκαθιστούν με ήπιες μεθόδους, όπως το περπάτημα και το τρέξιμο».

«Μεγαλύτερη ανησυχία μας, οι νεαρές ηλικίες»

Με την σειρά του, ο προπονητής γυναικών στο τμήμα ΑΕΚ Futsal Χρήστος Χριστόπουλος, σημειώνει στα dikaiologitika.gr: «Αρκετούς μήνες από το Νοέμβριο συγκεκριμένα το lockdown έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την αθλητική δραστηριότητα της χώρα μας σε όλα τα επίπεδα. Μεγαλύτερη όμως ανησυχία βλέπουμε στις νεαρές ηλικίες αφού δεν μπορούν να εκτονώσουν την ενέργεια τους σε αυτό που αγαπάνε πιο πολύ. Δεν είμαι ειδικός για να μπορώ να πω τι μπορεί να γίνει αλλά ευελπιστώ σύντομα να βρεθούν λύσεις ώστε τα παιδιά μας να μην ξεχάσουν την σημασία του αθλητισμού».

Ανάλογα δυσμενής εικόνα επικρατεί και στην περιφέρεια. Η πρόεδρος του ποδοσφαιρικού Περσέα Σύρου Κωνσταντίνα Κοσμά αναφέρει: «Η λειτουργία της ακαδημίας ποδοσφαίρου γυναικών σε ένα νησί από μόνο του φαντάζει ένα πολύ δύσκολο έργο. Η Ακαδημία τους αθλητικού συλλόγου Περσέα Σύρου, που κατάφερε μέσα στην τριετή λειτουργία του, να προπονεί περίπου 35 κορίτσια στο νησί, ήταν ένας άθλος που πλέον, λόγω του κορονοϊού και του αναγκαστικού lockdown καθώς και της παύσεις όλων των προπονήσεων, φαίνεται να μην είναι εύκολο να συνεχίσει». Πλέον ο άθλος εξελίσσεται σε εφιάλτη. «Τα έσοδα της ακαδημίας μας» επισημαίνει «προέρχονταν αποκλειστικά και μόνο από τις πολύ χαμηλές μηνιαίες συνδρομές των μελών μας και των τοπικών χορηγών. Αφενός τα μέλη δεν πληρώνουν καθώς δεν υπάρχει έργο από εμάς και οι χορηγοί, δεν μπορούν να στηρίξουν ούτε τις δουλειές τους, πόσο μάλιστα μια χορηγία».

Ελλιπείς προετοιμασίες

Οι αθλητές πάντως, σε πολλές περιπτώσεις, όπως στο Πεδίο του Άρεως, στον Εθνικό κήπο, στο Αττικό άλσος, τηρώντας πάντα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, προσπαθούν μόνοι τους να διατηρήσουν σε ένα επίπεδο την φυσική τους κατάσταση.

Μια ακόμη παράμετρος που ανησυχεί τους παίκτες και τις παίκτριες των ομαδικών αθλημάτων, είναι ότι έχουν ανακοινωθεί αγωνιστικές δραστηριότητες των ομάδων χωρίς οι ίδιοι να έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα. Επί τούτου η παίκτρια ποδοσφαίρου στην Α εθνική Ιωάννα Μελισσού, δηλώνει και συνεχίζει: «Όλες οι παίκτριες ανησυχούμε. Έπειτα από τόσο αγώνα που έχουν κάνει όλες οι ομάδες και οι αθλήτριες για να δοθεί το πράσινο φως και να επανέλθουμε στις προπονήσεις μας, ξαφνικά μετά από 4 μήνες αποχή, θα αγωνιστούμε στο πρωτάθλημα, έχοντας περιθώριο προετοιμασίας μόνο τρεις εβδομάδα. Είναι ένα τεράστιο ρίσκο, που μπορεί να επιφέρει σοβαρούς και αρκετούς τραυματισμούς».

www.dikaiologitika.gr 

Προβλήθηκε 1426 φορές
Ο καιρός την Δευτέρα 11.11.2024

ΑΤΤΙΚΗ - Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. - Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά τοπικά 5 μποφόρ. - Θερμοκρασία: Από 10 έως 18 με 19 βαθμούς Κελσίου.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις της Κυριακής για τον 41ο Μαραθώνιο της Αθήνας

Η ΕΛΑΣ απευθύνει έκκληση στους οδηγούς των οχημάτων, για την ομαλή διεξαγωγή των αγώνων και την αποτροπή κυκλοφοριακών προβλημάτων, να αποφύγουν την κυκλοφορία και στάθμευση των οχημάτων τους στις ανωτέρω οδούς και Λεωφόρους και να ακολουθήσουν τις υποδείξεις των τροχονόμων.