Η συνταγή της ημέρας: ''Χόρτα εποχής στα κάρβουνα, με λαδολέμονο''

Άρτος και Θεάματα 03 Ιουνίου 2024

Και τι δεν ψήνεται τελικά στα κάρβουνα! Φασολάκια, κολοκύθια, πιπεριές, κολοκυθοανθοί, πατάτες, ντομάτες, ακόμα και χόρτα και σαλατικά, που γίνονται καψαλισμένα και ζουμερά.

Περικλής Κοσκινάς

Φωτογραφία: Γιάννης Συκιανάκης - Food styling: Αλεξάνδρα Μίτσιου

1 ώρα προετοιμασία
10' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 10'

Υλικά - Μερίδες: 4-5
  •  1 κιλό διάφορα χόρτα εποχής (σταμναγκάθια, αγριοράδικα, βλίτα, τσουκνίδες, σέσκουλα, λάπατα, μυρώνια, σπανάκια κ.ά.), καλά καθαρισμένα και ολόκληρα
  •  4-5 κλωνάρια μάραθος, κατά προτίμηση άγριος (ή, αν δεν βρούμε, άνηθος)
  •  2-3 μικρά φρέσκα κρεμμυδάκια, καθαρισμένα και ολόκληρα
  •  40 ml ελαιόλαδο χυμός από 1-1 1⁄2 λεμόνι
  •  3-4 κλωνάρια άνηθος
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε χόρτα εποχής στα κάρβουνα, με λαδολέμονο, αρχικά βάζουμε να βράσει άφθονο αλατισμένο νερό σε μεγάλη κατσαρόλα και μόλις κοχλάσει ρίχνουμε τα χόρτα, τον μάραθο, τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο.
  2. Τα πιέζουμε με μια πιρούνα για να βυθιστούν όλα στο νερό.
  3. Τα βράζουμε για 10 λεπτά, μετρώντας τον χρόνο από τη στιγμή που θα ξαναπάρει βράση το νερό.
  4. Τα στραγγίζουμε και τα απλώνουμε σε καθαρές πετσέτες για να στεγνώσουν εντελώς.
  5. Ετοιμάζουμε μέτρια θράκα (το χέρι μας να αντέχει για 10-12 δευτερόλεπτα σε απόσταση 10 εκ. από τη σχάρα – ρυθμίζουμε και ελέγχουμε αναλόγως και την ψησταριά υγραερίου).
  6. Λαδώνουμε ελαφρά μια σχάρα-λαβίδα με πυκνό τετράγωνο πλέγμα και απλώνουμε πάνω της τα χόρτα (αν δεν χωράνε όλα, τα μοιράζουμε σε δύο δόσεις, δεν τα στριμώχνουμε).
  7. Τα ψήνουμε για 8-10 λεπτά, μέχρι να σκουρύνουν κατά τόπους.
  8. Σερβίρουμε, τα χόρτα εποχής στα κάρβουνα, με λαδολέμονο, αμέσως σε απλωτή πιατέλα, τα αλατίζουμε ελαφρά και τα ραντίζουμε με το ελαιόλαδο και τον χυμό.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 206.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 438 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευη 22 Νοεμβρίου 2024: ''Παντζαροσαλάτα με πορτοκάλια, νεροκάρδαμο και πικάντικο γιδοτύρι''

Παντζάρι, πορτοκάλι, κατσικίσιο τυρί. Γνήσια χειμωνιάτικες γεύσεις και ωραία αρώματα σε μια σαλάτα ιδανική για ένα τραπέζι στο σπίτι, που μπορούμε όμως να απολαύσουμε και ως ελαφρύ κύριο πιάτο.

Η συνταγή της ημέρας, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024: ''Χοιρινό αφέλια με πατάτες αντιναχτές, από την Κύπρο''

Είναι από τις πιο διάσημες κυπριακές συνταγές, και δικαίως, αφού πρόκειται για απαράμιλλης νοστιμιάς χοιρινό και για τις πιο λαχταριστές πατάτες που έχουμε δοκιμάσει.