Σε μια απέριττη και συγκινητική τελετή η Ένωση Ποντίων Σουρμένων και ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014 τίμησαν τον ποντιακής καταγωγής πρώτο Έλληνα κοσμοναύτη κο Θεόδωρο Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλο.

 

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων κος Γιώργος Σαραφίδης αφού καλωσόρισε τον κοσμοναύτη ανέφερε τα εξής:
 
"Στο πρόσωπο του συμπατριώτη μας βλέπουμε την άλλη Ελλάδα που εμείς θέλουμε. Όχι την Ελλάδα της πονηριάς, της μιζέριας, της αδικίας, αλλά την Ελλάδα της ελπίδας, της τιμής, των παραδοσιακών μας αξιών, βλέπουμε την παγκόσμια Ελλάδα ". Και κατέληξε: "Στο πρόσωπο του ανθρώπου αυτού καταλαβαίνουμε όλη τη σημασία της λέξεως Τραντέλλενα ".
 
 "Αποτελείτε ένα ζωντανό παράδειγμα, ότι η ελληνική ψυχή, η αναζήτηση, η ανησυχία, το πνεύμα που μας διακατέχει, δεν χάθηκε στην αρχαιότητα" είπε ο Δήμαρχος της πόλης Γιάννης Κωνσταντάτος στο δικό του χαιρετισμό, "έρχεται σήμερα μέσα από σας σαν γέφυρα, σαν φωτεινό παράδειγμα ελπίδας για τις επόμενες γενιές, ότι ο Έλληνας πάντα θα κοιτάζει τον ουρανό και ποτέ και τίποτα δεν θα μπορέσει να τον περιορίσει.Σας μεταφέρω λοιπόν την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου να σας τιμήσουμε ως ένα σπουδαίο εκπρόσωπο του ποντιακού Ελληνισμού, ως ένα μεγάλο Έλληνα για την προσφορά σας στον τόπο μας και να σας ανακηρύξουμε επίτομο δημότη της πόλης μας". 
 

Ο  Έλληνας κοσμοναύτης μίλησε αμιγώς στην ποντιακή γλώσσα, κι αφού ευχαρίστησε τους εκπροσώπους του Συλλόγου Ποντίων Σουρμένων για την πρωτοβουλία τους και τη δημοτική αρχή έκανε και μία διόρθωση. "Δεν είμαι" είπε, "ο πρώτος Έλληνας που πήγε στο διάστημα. Είμαι ο τρίτος. Οι δύο πρώτοι ήταν ο... Κωστίκας και ο Γιωρίκας....

 

 Στην εκδήλωση παρέστησαν οι αντιδήμαρχοι Βασ. Κρητικός, Φωτ. Ιασωνίδης, Λαζ. Τογρίδης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γιάννης Τσαρπαλής, ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Σαραφίδης, η πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Ελληνικού Ελένη Κορίλλη.

 
Ο Θεόδωρος Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης από τον Δήμαρχο κο Γιάννη Κωνσταντάτο και επίτιμο μέλος της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων από τον πρόεδρό της κο Γιώργο Σαραφίδη.

Την εκδήλωση χαιρέτησε και ο πρόεδρος της Ελληνοαμερικάνικης Ένωσης και πρώην πρόεδρος της Βουλής των Η.Π.Α. κος Κρις Σπύρου.

Ο Θεόδωρος Γιουρτσίχιν Γραμματικόπουλος είναι ο πρώτος ελληνικής καταγωγής κοσμοναύτης. Ο Ελληνορώσος έχει στο ενεργητικό του 4 ταξίδια στο διάστημα, με τελευταίο την εκτόξευση από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ του Καζακστάν τα ξημερώματα της 29ης Μαΐου 2013. Έχει συνολικά περάσει πάνω από 340 ημέρες συνολικά στο διάστημα. Μαζί του στο τέταρτο ταξίδι του είναι ο Ιταλός αστροναύτης Luca Parmitano (European Space Agency) και η Αμερικανίδα Karen Nyberg (NASA).

Γεννήθηκε στις 3 Ιανουαρίου του 1959 στο Μπατούμι της Γεωργίας από Ελληνοπόντιους γονείς τον Νικολάι Γιουρτσίχιν και την Μικρούλα Γραμματικοπούλου, οι οποίοι μάλιστα μετακόμισαν στη Σίνδο. Τον Νοέμβριο του 1999 πέρασε το τεστ για να γίνει κοσμοναύτης και στις αρχές του 2000 ξεκίνησε η εκπαίδευση του. Ο Θοδωρής Γραμματικόπουλος είχε πετάξει πρώτη φορά με το αμερικανικό διαστημικό λεωφορείο Ατλαντίς το 2002 σε σύντομη διαστημική αποστολή και το 2007, για δεύτερη φορά, σε εξάμηνη αποστολή στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, του οποίου υπήρξε διοικητής.

Είναι ο 98ος κοσμοναύτης στην ιστορία της Ρωσίας και είναι μόνιμο στέλεχος της εταιρείας «Ενέργκια», που ιδρύθηκε από τον θρυλικό κατασκευαστή πυραύλων και διαστημοπλοίων Σεργκέι Καραλιόφ. Το τρίτο του διαστημικό ταξίδι το πραγματοποίησε ως διοικητής του ρωσικού διαστημοπλοίου Σογιούς ΤΜΑ ? 19 που για 161 ημέρες, παρέμεινε συνδεδεμένο με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Μαζί του ήταν η 45χρονη φυσικός Σένον Ουόκερ, που πετούσε για πρώτη φορά και ο 50χρονος στρατιωτικός Ντάγκλας Ουίλοκ, που πραγματοποιούσε την δεύτερη πτήση του. Αξίζει να σημειωθεί, ότι έπειτα από πρόταση του ελληνικής καταγωγής κοσμοναύτη, η αποστολή του είχει πάρει το επίσημο διακριτικό όνομα «Όλυμπος». Του έχει απονεμηθεί το μετάλλιο του «Hero of the Russian Federation», το μετάλλιο Order of Friendship, το μετάλιο της NASA ? NASA Space Flight Medal? και διάφορα μετάλλια και διακρίσεις από την Ενωση Κοσμοναυτών.

Ταξίδεψε 4 φορές στο διάστημα, όπου έμεινε συνολικά πάνω από 500 ημέρες, παίρνοντας μαζί του στην πρώτη αποστολή την Ελληνική Σημαία, στη δεύτερη την Κυπριακή Σημαία και στην τρίτη του αποστολή πήρε συμβολικά, για να δηλώσει και να τιμήσει την ποντιακή του καταγωγή, μια παραδοσιακή ποντιακή φοτά, την οποία παρέλαβε από τη συλλογή στολών του συλλόγου μας.
 
Στις 12 Μαρτίου 2014 η Ελληνοαμερικάνικη Ένωση τίμησε τον Ελληνικής καταγωγής Πόντιο Κοσμοναύτη Θεόδωρο Γιουρτσίχιν Γραμματικόπουλο ως την κορυφαία προσωπικότητα της Ελληνικής Διασποράς.

Προβλήθηκε 1224 φορές

Γλυφάδα: Είχε κακοποιήσει την 21χρονη και στο παρελθόν και είχε εμπλακεί σε τροχαίο με εγκατάλειψη μόλις την προηγούμενη ημέρα ο 29χρονος αυτόχειρας

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο 29χρονος από τη Γλυφάδα, που έδωσε τέλος στη ζωή του, αφότου αστυνομικοί τον έπιασαν επ’ αυτοφώρω σε περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας, ήταν σεσημασμένος για υποθέσεις κλοπών, ναρκωτικών αλλά και εμπλοκής σε τροχαίο με εγκατάλειψη.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αλληλέγγυα σε κάθε ανάγκη. Συνεργασία Δήμου Σπετσών και ΣΠΑΥ για την Υδροδότηση του νησιού

Ο Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης και ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού ανταποκρίθηκαν θετικά στο αίτημα του Δήμου Σπετσών προκειμένου να βοηθηθεί η υδροδότηση του νησιού.