Eμπνευσμένο από το πασχαλινό αργεντίνικο γλυκό rosca de Pascua, αυτό το μπριός συνοδεύεται από κρέμα πατισερί. Φτιάξτε το για το τραπέζι της Λαμπρής και εντυπωσιάστε!

Φωτογραφία: Γιάννης Συκιανάκης

Αυτό το γλυκό είναι εμπνευσμένο από το πασχαλινό αργεντίνικο μπριός rosca de Pascua. Κάποιες φορές το ψήνουν σκέτο και άλλες φορές κάνουν ένα άνοιγμα, το γεμίζουν με κρέμα ζαχαροπλαστικής και το ψήνουν. Εμείς εδώ επιλέξαμε να φτιάξουμε χωριστά το μπριός και να βάλουμε την κρέμα στο σερβίρισμα.

1 ώρα προετοιμασία
30' ψήσιμο
5 ώρες αναμονή
Σύνολο: 6 ώρες και 30'

Υλικά - Μερίδες: 12
Για το μπριός
  •  1 κουτ. σούπας φρέσκο γάλα
  •  1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  •  200 γρ. λευκό αλεύρι για ψωμί
  •  2 αυγά για τη ζύμη + 1 επιπλέον για άλειμμα
  •  1 πρέζα αλάτι
  •  20 γρ. ζάχαρη
  •  1 κουτ. γλυκού καρδάμωμο, κοπανισμένο (κακουλέ)
  •  ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  •  100 γρ. βούτυρο αγελαδινό, κρύο, σε κύβους + επιπλέον για τη φόρμα και το βουτύρωμα του πάγκου
Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής
  •  200 γρ. φρέσκο γάλα, πλήρες
  •  1 φακελάκι τσάι earl grey (προαιρετικά – το θέλουμε για να δώσει νότες περγαμόντου)
  •  3 κρόκοι από μεσαία αυγά
  •  50 γρ. ζάχαρη
  •  20 γρ. κορν φλάουρ
Διαδικασία
Ζύμη
  1. Για το πασχαλινό μπριός με κρέμα ξεκινάμε και διαλύουμε τη μαγιά στο γάλα σε ένα μικρό μπολ.
  2. Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι και προσθέτουμε τη διαλυμένη μαγιά, τα 2 αυγά, τη ζάχαρη, το αλάτι, το καρδάμωμο και το ξύσμα.
  3. Ζυμώνουμε με τον γάντζο (το εργαλείο για τις ζύμες) σε μέτρια ταχύτητα για 5-6 λεπτά, έως ότου αναμειχθούν καλά τα υλικά.
  4. Προσθέτουμε το βούτυρο σταδιακά, συνεχίζοντας το ζύμωμα για άλλα 15-20 λεπτά, μέχρι να γίνει μια λεία και ελαστική ζύμη που δεν κολλάει στα τοιχώματα του κάδου.
  5. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα αλευρωμένο μπολ, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 1⁄2 ώρα.
  6. Έπειτα την πιέζουμε με την μπουνιά μας να ξεφουσκώσει, τη βγάζουμε από το μπολ και την τυλίγουμε καλά με μεμβράνη.
  7. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 2 ώρες. (Όση ώρα περιμένουμε να φουσκώσει η ζύμη, ετοιμάζουμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής, που επίσης θα χρειαστεί ψυγείο.)
  8. Μεταφέρουμε τη ζύμη πάνω σε μια καθαρή και ελαφρώς βουτυρωμένη επιφάνεια, την πιέζουμε απαλά να γίνει πιο επίπεδη και έπειτα φέρνουμε τις άκρες της προς το κέντρο, πιέζοντάς τες σε εκείνο το σημείο να κολλήσουν.
  9. Στο τέλος, αναποδογυρίζουμε τη ζύμη έτσι ώστε το σημείο της ένωσης να είναι από κάτω και πλάθουμε να γίνει μπάλα και να εξαφανιστεί το σημείο της ένωσης.
  10. Πλάθουμε την μπάλα σε χοντρό μπαστούνι και το μεταφέρουμε μέσα σε μια βουτυρωμένη φόρμα του κέικ με τρύπα στη μέση, ενώνοντας και πιέζοντας τις δύο άκρες του να ενωθούν σε στεφάνι.
  11. Πιέζουμε τη ζύμη προς τα κάτω (θα πρέπει να καλύπτει τη φόρμα μέχρι τη μέση).
  12. Εναλλακτικά, βάζουμε την μπάλα ζύμης σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και κάνουμε μια τρύπα στη μέση με τα χέρια μας.
  13. Τοποθετούμε στην τρύπα ένα μικρό τσερκάκι ή ένα άδειο τενεκεδάκι από γάλα ή από κονκασέ ντομάτας, από το οποίο έχουμε αφαιρέσει το χαρτί και το έχουμε βουτυρώσει εξωτερικά.
  14. Αλείφουμε το μπριός με το επιπλέον αυγό, προσέχοντας να μην το τρυπήσουμε.
  15. Σκεπάζουμε χαλαρά με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 1⁄2 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου, έως ότου διπλασιαστεί ή τριπλασιαστεί σε όγκο.
  16. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30-35 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα βαθύ χρυσαφί χρώμα.
  17. Αφήνουμε να κρυώσει και γαρνίρουμε με την κρέμα ζαχαροπλαστικής, χρησιμοποιώντας ένα κορνέ.
Κρέμα ζαχαροπλαστικής
  1. Σε μια μεσαία κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα και το φακελάκι earl grey.
  2. Τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει μία βράση το γάλα και αποσύρουμε.
  3. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μεμβράνη και αφήνουμε για 10 λεπτά, να βγάλει το τσάι τα αρώματά του.
  4. Έπειτα αφαιρούμε το φακελάκι του τσαγιού.
  5. Προσθέτουμε στο γάλα τη μισή ζάχαρη και ξαναβάζουμε να βράσει.
  6. Παράλληλα, σε ένα μπολ βάζουμε τους κρόκους, ρίχνουμε από πάνω την άλλη μισή ζάχαρη και ανακατεύουμε γρήγορα με ένα σύρμα, προσθέτοντας και το κορν φλάουρ.
  7. Μόλις αρχίσει να φουσκώνει το γάλα, αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε το 1/3 μέσα στο μπολ με τους κρόκους, ανακατεύοντας.
  8. Αδειάζουμε το περιεχόμενο του μπολ πίσω στην κατσαρόλα και επαναφέρουμε στη φωτιά.
  9. Ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να πήξει η κρέμα και να αρχίσει να κάνει φουσκάλες.
  10. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αδειάζουμε την κρέμα σε ένα μπολ ή σε ταψάκι και τη σκεπάζουμε με μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνειά της, για να μην κάνει κρούστα.
  11. Μόλις χλιαρύνει αρκετά, τη βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει καλά (η διαδικασία αυτή παίρνει περίπου 1 1⁄2-2 ώρες).
  12. Πριν τη χρησιμοποιήσουμε, την ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα σύρμα ή στο μίξερ.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο βιβλίο Τα γλυκά του Πάσχα και της άνοιξης, από τη σειρά «Γαστρονόμος / Βιβλιοθήκη», εκδ. Νέες Καθημερινές Εκδόσεις Μον. ΑΕ, Απρίλιος, 2023.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 520 φορές